Požar u Providenci, preminule dvije štićenice

U požaru u Obiteljskom domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu, koji je izbio u nedjelju navečer, živote su izgubile dvije štićenice doma, a jedna je završila u KBC Split. Vlasnica doma Anita Vrca u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nije mogla kazati kako je došlo do izbijanja požara i od čega je nastupila smrt kod dviju korisnica. Vlasnica doma, u kojem je u trenutku izbijanja požara bilo 20 štićenika, tvrdi da njezin dom posjeduje sve uredne dozvole za rad i da nema nikakve veze s prijašnja dva koja su poslovala na istoj lokaciji.
Pavao Tomić, zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat, vatrogasaca koji su prvi došli na intervenciju rekao je pred novinarima da bi dugoratski vatrogasci i prije stigli do doma da nisi tek u trećem pokušaju dobili točnu lokaciju. U prvom pozivu, što je stigao preko susatva 112, u panici je rečeno tek da gori dom, a kako je veći i poznatiji na drugu stranu prema Podstrani, pomislili smo da je taj. Pred dom na Dugoračkoj Glavici su stigli s 16 pripadnika i 4 vozila, a ubrzo je stigla i pomoć iz Omiša od 15 ljudi i tri auta. Unutra je bilo sve puno dima.
- Kada smo došli, tamo je već bila policija. Dva mlada policajca iz postaje Omišu. Oni su odmah, onako u kratkim rukavima, bez ikakve vatrogasne opreme, krenuli spašavati štićenike s drugog kata. Mislim da se prezivaju Nuić i Jurčević. Nosili su ih na leđima. Svaka im čast! - veli Tomić.
Dvjema štićenicama "Providence" nije bilo spasa. Pretpostavlja se da su se ugušile od ugljučnog monoksida u svojoj sobi na prvom katu, ali i zadobile teške opekline.
- Mi smo u domu naišli na dvije mlade zaposlenice. Jedna od njih nam je rekla da je i sama vatrogasnim aparatom pokušala obuzdati vatru koliko je mogla. Korisnici doma su smješteni u prizemne prostorije gdje su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći pregledali – prepričavao je jutro poslije vatrene i olujne noći na Dugoratskoj Glavici zapovjednik dugoratskih vatrogasaca.
Novinari su za komentar tragedije u Dugom Ratu priupitali i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera. Ovdje pročitakte što im je on rekao.
A nakon cjelodnevnog očevida otkriven je i uzrok požara - to je otvoreni plamen ili žar.

TRAGEDIJA U DUGOM RATU

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Hanza media, Cropix

Povezani članci

Who's Online

We have 456 guests and one member online

  • admin