Svjetsko nogometno prvenstvo

utakmica na TV-upiciginSvjetsko nogometno prvenstvo samo što nije počelo, Mjesec dana guštanja u kvalitetnom balunu i uzbuđenjima je pred nama. Naših gurača lopte neće biti na travnjacima Južne Afrike, pa se nećemo puno nervirati i tresti od nervoze, kao prije dvije godine po ulicama i trgovima Austrije i kafićima Lijepe Naše. Ovog lipnja neće biti nimalo neobično da nam se u omiljenom lokalnom kafiću pridruži i Mate (Bilić), Drago (Gabrić), Ivan (Perišić), Ivica (Križanac).. Padati će ture, lijepi su to običaji koje treba poštivati i njegovati, vrtit će se runde, Matea će radit tople sendviče... a u poluvremenu ćemo se moć malo i bućnit u moru i osvježeni dočekati nastavak. Sve će biti lipo, veselo i bezbrižno.. osim ako u popularni kafić, opremljen višemetarskim LCD TV-om ili kakvim raskošnijim projektorom, ne bane inspektor FIFA-e... Koji sad inspektor FIFA-e pitate se? E svitu moj, nema više džabe ni u stare FIFE! Nema više ćiribime bjelosvjetskog baluna bez plaćene ulaznice, olitiga pretplate, ili barem licence međunarodne nogometne organizacije, koju bi, da smo legalisti, po slovu zakona morao platiti svaki ugostiteljski objekt koji kani organizirati javno gledanje utakmica SP-a ...


NEMA DŽABE NI U STARE FIFE


A što ako FIFA krene kontrolirati ugostitelje?


Izvor: HINA, Vjesnik


gledanje utakmica SP-a u kafiću"HRT nije kupio prava za javno prikazivanje utakmica SP-a, ali svako javno organizirano prikazivanje mora imati dozvolu FIFE
", kažu u HRT-u

Oni koji se ipak odluče za licenciju, naknadu trebaju plaćati izravno FIFA-i, pri čemu im Hrvatska televizija, kao vlasnik televizijskih prava za područje Hrvatske, nije potrebna u ulozi posrednika.

Tako su, barem, nakon dugoga vijećanja i analiza protumačili na samom HRT-u.

Dakle, ugostitelji bi se trebali izravno obratiti FIFA-i?


SP!Mali savjetnik za žene u vrijeme svjetskog prvenstva


Iz prikupljene bogate arhive podjećam Vas drage čitateljice na nekoliko duhovitih rečenica što ih je u tekstu "Mali savjetnik za žene u vrijeme Europskog prvenstva", za Globus od 6. lipnja 2008. sročio, pokoj mu duši, peru i tipkovnici, Simo Mraović.

 

nogomet!


 

"Najjednostavnije je ako vaš muškić ima škvadru i ako nije glavni u njoj. Ide tamo gdje idu drugi i ako se svake večeri vrati naroljan, a vi ne prigovarate nego ga spremno spremite u krevet, nitko sretniji od vas. Eventualno se smilujete, ako nisu organizirali roštilj, pa mu nešto date za večeru.

No ako vam TV ima promjer 82 cm, teško ćete izbjeći barem jedno gledanje i arlaukanje u svom stanu. U tom slučaju, ako niste raspoloženi padati s nogu kao kakva konobarica, predlažem posjet makar mami, vjernoj prijateljici ili, ako niste za društvo, peglanje kartice uz slučajnu kavicu sa znanicom..."


Pročitajte i kakav je izbor aktivnosti nudio ženama:

- priprema večere naroljanom partneru
- posluživanje partnera i njegovog društva dok gledaju utakmicu
- odlazak k mami
- odlazak k prijateljici
- peglanje kartice uz kavu sa prijom.


 

navijačice

 

Šalu na stranu, doba kad neukus osobito plodno proklija - doba je nogometnih prvenstava. Tada se reklamna industrija i popularna kultura - uz neizbježno kumovanje medija - udruže da žene prikaže kao konobarice koje u svome domu poslužuju svoje "muškiće" i njihove prijatelje, donose im pivo iz dućana, pripremaju im spizu koja dobro ide uz to pivo, ili domaće vino, navečer su blagonaklone prema partnerovom pijanom bauljanju, a u međuvremenu peglaju kartice u šoping centrima.

S druge strane, i muškarci (barem dio njih) imaju razloga da osjete nepravdu stereotipiziranja koje ih pretvara u debile u crveno-bijelom kockastom dresu, u priglupe mužjake kojima je vrhunac života sjediti na sofi, gledati u veliki ekran televizora i oblijevati se jeftinim pivom.

Hoću reći, pivovare i proizvođači LCD televizija imaju svoje razloge (papirnate, šuškave) da za vrijeme nogometnog prvenstva svoje potrošače prikažu kao tupe konobarice i zaslinjene mužjake.

Jer to je, očito, dobro za prodaju.

 

kafić

Povezani članci

Who's Online

We have 102 guests and no members online