Windaysi: Kako zaraditi par milijuna dolara na IT-u?

WindaysTradicionalna deveta po redu četverodnevna Microsoftova WinDays konferencija započela je u Opatiji u promijenjenom izdanju u odnosu na dosadašnje konferencije. U tehnološkom dijelu pružit će se uvid u Microsoftovu Azure platformu za pružanje računalnih usluga putem interneta (cloud-computing) te donijeti različite tehničke poglede na Windows operativne sustave. U sklopu WinDays Business konferencije bit će održano više okruglih stolova. Trenutno je u Hrvatskoj veliki problem nedostatak kvalitetne i obrazovane radne snage jer primjerice dvije velike ICT kompanije Ericsson Nikola Tesla i Siemens pokupe veću novih inženjera koji izlaze s fakulteta. Treba napustiti ideju samo visokoobrazovanih stručnjaka u IT-u, već iskoristiti snagu i onih sa srednjom stručnom spremom. U Hrvatskoj ima mnogo malih kompanija koje treba malo pogurati. Za izlazak na svjetsko tržište ne trebaju veze i poznastava što je isključivo slučaj u Hrvatskoj, već se tvrtke moraju pozicionirati kvalitetom, tradicijom ...

 

Windaysi: Kako zaraditi par milijuna dolara na IT-u?


Piše: Dražen Tomić / Business.hr
Izvor: Business.hr


Tradicionalna deveta po redu četverodnevna Microsoftova WinDays konferencija započela je danas u Opatiji u promijenjenom izdanju u odnosu na dosadašnje konferencije. S jedne strane zbog recesije, s druge strane zbog zahtjeva posjetitelja ovogodišnji Windaysi podijeljeni su na tri dijela.

Prva dva dana rezervirana su za poslovne sadržaje, dok su druga dva dana rezervirana za tehnološka predavanja. Radi smanjenja troškova peti dan je postao virtualan, neki bi rekli radi inovacije. Ukupno će biti održano više od 150 predavanja i okruglih stolova.

Obzirom da osim same tehnologije uvijek nastojimo naglasiti i njenu praktičnu stranu, odnosno vrijednosti i prednosti koju informacijske i komunikacijske tehnologije pružaju u svakodnevnom životu i poslovanju, na WinDaysima predstavljamo niz tema koje se, među ostalim, bave ulogom ICT-a u pomoći pri organiziranju poslovanja i poslovnih procesa, kvalitetnijem i učinkovitijem upravljanju i kontroli troškova, pomoći u donošenju kvalitetnijih poslovnih analiza i odluka, stvaranju novih inovativnih poslovnih modela i usluga te obrazovanju i prijenosu znanja u organizacijama, naglašavaju iz Microsofta.

U tehnološkom dijelu pružit će se uvid u Microsoftovu Azure platformu za pružanje računalnih usluga putem interneta (cloud-computing) te donijeti različite tehničke poglede na sustave Windows Server 2008, Windows Vistu i Windows Mobile. Predavanja o novom operacijom sustavu Windows 7 donijet će pogled u budućnost korištenja osobnih i poslovnih računala.

U sklopu WinDays Business konferencije bit će održano više okruglih stolova, primjerice o ulozi IT-a u poslovanju, maksimiziranju postojećih investicija u IT, zaštiti intelektulnog vlasništva.

Prvi okrugli stol održan je pod nazivom "Kako zaraditi par milijuna dolara na IT-u" na kojem se moglo čuti da hrvatske tvrtke za izlazak na inozemno tržište moraju imati podršku stranih partnera, ali i političku snagu.

Dok takve mogućnosti imaju tvrtke u regiji, te tvrtke u novim članicama EU, domaće tvrtke ne mogu previše na podršku države niti institucija kojima bi to trebala biti dužnost.

Predsjednik Uprave Infodoma Slavko Vidović ističe kako je prvo važno uspjeti na domaćem tržištu, a tek onda ostvariti sve konkurentske prednosti i izaći na svjetsku tržište.

Prema njemu važna je moć znanja, ali i činjenica da je potrebno zaista inzistirati na cjeloživotnom obrazovanju, te IT profesionalizirati. Vidović smatra kako treba napustiti samo ideju visokoobrazovanih stručnjaka u IT-u, već iskoristiti snagu onih sa srednjom stručnom spremom.

S njim se slaže i Johnatan Cooper iz slovenskog venture capital fonda Poteza koji je već uložio milijun eura u tražilicu nekretnina GoHome.

Cooper smatra kako je trenutno u Hrvatskoj veliki problem nedostatak kvalitetne i obrazovane radne snage jer primjerice dvije velike ICT kompanije Ericsson Nikola Tesla i Siemens pokupe veću novih inženjera koji izlaze s fakulteta. Prema njegovim procjenama Hrvatska dobro stoji pa i u odnosu na Rumunjsku, Bugarsku, vrlo malo zaostajemo.

S druge pak strane Ante Magzan, predsjednik UpraveAnte Magzan Adriatic Media vlasnika portala net.hr da u Hrvatskoj ima mnogo malih kompanija koje treba malo pogurati. Za izlazak na svjetsko tržište ne trebaju veze i poznastava što je isključivo slučaj u Hrvatskoj, već se tvrtke moraju pozicionirati kvalitetom, tradicijom.

Što se tiče mogućnosti zarade za nju treba poduzetnost, a Magzan vidi problem u tome što ne želimo prihvatiti rizike, ako ne prihvatimo rizik nema inovacija i na kraju novih uspješnih kompanija.

Predsjednik Uprave Ruđer Inovacija Domagoj Oreb smatra kako je potrebno da država stvori potrebne uvjete za nove i inovativne male tvrtke što je i učinjeno.

"Najviše inovacija dolazi od nekih koji imaju tehnološku osnovu, a mladim tvrtkama država mora pomoći da se okrenu samo osnovnom poslovanju,a drugo da koriste sa strane kao što su PR, knjigovodstvo", zaključuje Oreb.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online