ArtEclipse mrežna slikarska kolonija predstavila Joška Čizmića

Zajednica umjetnika, mahom slikara, koja se okuplja oko popularnih mrežnih stranica ArtEllipse (New Delhi, Indija) predstavila je nedavno radove našeg sumještanina Joška Čizmića. U opširnijem razgovoru za ArtEllipse umjetničku koloniju Čizmić je predstavio svoj umjetnički put, inspiraciju za stvaranje, planove za budućnost kao umjetnik, te približio zainteresiranim kolegama ali i svim ljubiteljima slikarstva svoje putovanje umjetničkim vodama... U nastavku, uz čestitke slikaru Jošku, zainteresiranima prenosimo i prijevod razgovora objavljenog na stranici ArtEllipse.com. Pročitajte ...

SLIKARSTVO

ArtEclipse mrežna umjetnička kolonija predstavila radove i slikarsko putovanje Joška Čizmića

Izvor: ArtEllipse.com

AE: Poštovani umjetniče, kako je započeo vaš put u umjetničke vode?

Ljubav prema umjetnosti razvijam još od osnovne škole. Život me kroz školovanje nije vodio prema umjetnosti, ali druženje sa slikarima i rad sa njima usmjeravao me prema mom drugom zanimanju, slikarstvu, u kojem sam posebno aktivan zadnjih 25 godina.

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića


AE: Jeste li posebno ponosni na neki od vaših radova? Ako da, recite zbog čega?

Ne mogu izdvojiti posebno nijedno svoje djelo. Ponosan sam na sve što sam napravio, jer u sve je ugrađen dio mene, moja ljubav i inspiracija.

AE: Što vas inspirira za stvaranje umjetnosti? Kako percipirate umjetnost?

Posebna inspiracija mi je pomorska i ribarska tradicija moga zavičaja. U mojim slikama prevladavaju brodovi kakvi su nekada bili, morski zanati, ribe i morske priče inspirirane životom uz more i na moru..

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića


AE: Postoje li likovni element s kojima najviše uživate raditi?

Pored boje, moje slikarsko pismo karakterizira bogati nanos boje u liniji koja slici daje poseban i moj doživljaj, što sasvim sigurno zainteresira svakog gledatelja. Radi se o slikarskom pismu po kojem sam prepoznatljiv.

AE: Koji su vaši planovi za budućnost kao umjetnik?

Nalazim se u zrelim godinama, a svjestan da moram još napraviti mnogo slika i skulptura. Inspiracija i ideje su mi nepresušni i to moram pretvoriti u slike i skulpture.  

AE: Što je najbolje u tome da ste umjetnik?

Slikarstvo je moja imaginacija za udaljavanje od svega loše što se globalno događa u svijetu pa tako i oko mene. Razmišljanje o ideji za sliku i radu na njoj u meni stvara pozitivnu energiju i sklad potreban za moju unutrašnju ravnotežu. Slika je moje zadovoljstvo, a kad ona ima publiku kojoj se sviđa, ja sam sretan jer sam postigao svoj cilj.

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića


AE: Što je najgore u tome što ste umjetnik?

Ja o lošem nikada ne razmišljam. Ne može loše biti umjetnik ako si nešto dobro stvorio kad-tad će se to cijeniti. Mi smo prolazni, a naša djela ostaju. Sve u životu što sam radio, nisam radio za danas, radio sam za budućnost i da na ovom svijetu ostavim trag.

AE: Recite nam nešto o svojoj omiljenoj umjetnosti, kako je sve počelo.

Sve je počelo u osnovnoj školi. Imao sam predivnu profesoricu likovne umjetnosti koja je uvijek izdvajala moje radove kao primjer kako treba slikati i uvijek birala moje radove za školske likovne izložbe. On mi je usadila ljubav prema slikarstvu.

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića


AE: Kako uspjevate održati ravnotežu između profesionalnog i obiteljskog života?

Moja obitelj se stvarala i rasla uz moju umjetnost. Nema potrebe usklađivati nešto što se prirodno uskladilo. Obitelj mi je najveća podrška i inspiracija u radu.

AE: I na kraju, kako se osjećate kada ljudi tumače vaš umjetnički rad na drugi način?

U svako djelo umjetnik ugrađuje svoju ideju,inspiraciju, razmišljanje ili provokaciju. U svom razmišljanju slaže poredak stvari i hijerarhiju koju gledatelj ne mora prepoznati. Ali to nije problem, ja samo mogu reći "tko ima oči neka zaplovi mojim morem, a tko nema ni brod mu ne može pomoći". 

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića

ArtEclipse predstavio Joška Čizmića

Povezani članci

Who's Online

We have 417 guests and one member online

  • admin