Je li najgore iza nas?

Neka od najvećih svjetskih gospodarstava već izlaze iz najveće krize u zadnjih šezdeset godina, pišu svjetski mediji. I dok će Hrvatska još dugo muku mučiti s svojom krizom izazvanom nekonkurantnim gospodarstvom, 'nekulturi' proizvodnje, mizernim izvozom i dugogodišnjim življenjem na dug, iznad realnih mogućnosti, analitičari se slažu da je najveća posljedica ove najveće svjetske krize da je definitivno ugašena vjera u liberalni kapitalizam, kakav su desetljećima propovijedali zagovornici potpunog izbacivanja države iz ekonomije, ustrajući i na minimumu financijske regulative ...

SVIJET

Bliži se kraj svjetske recesije, najgore je iza nas


Piše: Marko Barišić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
Link:
http://www.vjesnik.hr/html/2009/08/22/Clanak.asp?r=tem&c=2


Brojni analitičari govore da je upravo problem zapošljavanja onaj koji određuje razliku između izlaska pojedine zemlje iz recesije i početka njezina gospodarskog oporavka. Tvrde da je za puni oporavak potrebno preokrenuti negativni trend u zapošljavanju.

Možda najveća posljedica ove najveće krize u posljednjih šezdeset godina jest ta da je definitivno ugašena vjera u liberalni kapitalizam, kakav su nam ga desetljećima propovijedali zagovornici potpunog izbacivanja države iz ekonomije i koji su uz to tražili i svođenje financijske regulative na najmanju moguću mjeru.

Sada se pokazalo da država, odnosno vlada ima itekakvu ulogu u planiranju i provedbi gospodarskog razvoja te da bez regulatornih mehanizama, bankarski sektor i investicijski fondovi postaju špekulantske oaze koje onda dovode do kraha pojedinih ekonomija.

Dakako, to nikako ne znači da se treba vraćati na tzv. plansku državnu privredu ili da je potrebno eliminirati postulate tržišne ekonomije, ali novi model kapitalizma koji će iznjedriti kriza, svakako će pretpostavljati jači financijski nadzor te snažniju ulogu države u gospodarstvu nego što je to bio slučaj prethodnih desetljeća.

Povezani članci

Who's Online

We have 339 guests and no members online