Povratak grebenu

Mosor Grebbening

"Neki dan smo ekipica i ja krenuli iz Klisa prije izlaska sunca, i prešli cijelim Mosorskim grebenom, spustivši se u Omiš. Imali smo doručak na Debelom brdu, ručak na Vickovom stupu, a večeru na Koziku.. Spustili se sa Kozika na Gata u Omiš uz pratnju zvijezda i vjernog druga mjeseca.. Večer je bila predivna, nestvarno stvarna.. Sve skupa, nekih 28 km i 14 sati čistog užitka grebenarenja, testiranja kočionog sustava novih salomonki i balansiranja po kamenjaru najdražeg nam grebena, sa suncem u očima, laganim povjetarcem tamo gdje nam je baš trebalo, i omamljujućim mirisom vriska i kadulje po putu..Dobar trening za mišiće, zglobove i psihu, a odmor za dušu.. I evo kako izgleda kada se budi dan, a vi mu idete u susret - sa sjeverne strane Mosora, dolina u magli obasjana prvim zrakama sunca, i desno s južne strane nas dragi Split, treperi pod prvom jutarnjom svjetlošću, treperim i ja gledajući ga zaljubljeno . Pa sad neka još netko kaže da nije istinita ona 'tko rano rani, dvije sreće grabi' ... "

MOSOR GREBBENING 2014.

Povratak grebenu

Piše: Dragomir Čović Bili
Izvor: adventure-sport.net

Napisala je to Andrea Musa, 22. listopada 2012.

A tko će ove godine na Grebbeningu „rano raniti“, vidjet ćemo 10.05. u 08:00 na Klisu, na startu Ultra kategorije?

Ovaj Andrein tekst se odlično uklopio u ideju koja nam se zadnjih godina motala po glavama, o želji mnogih trekera, poglavito „veterana“, da se vratimo dobrom starom mosorskom grebenu, jednom od preteča treking utrka u Hrvata (1.Mosorski planinarski maraton -1991.). 

Uz povratak na greben ovogodišnji 8. Mosor Grebbening uvodi još neke novine:

1. Mosor Grebbening prvi put mijenja mjesto održavanja te se iz Omiša seli u Gata, centar drevne Poljičke kneževine i stajno mjesto vašeg organizatora Planinarsko-ekološke udruge „Gata“, smještenog pod Mosorom, nekoliko kilometara iznad Omiša, a uz Omiš jedino mjesto kroz koje je prolazio svaki Mosor Grebbening do sada. U Gatima ćemo vas pokušati pobliže upoznati na slavnom poviješću Poljičke kneževine te sa naslijeđem koje nam je ista ostavila: građevine, kultura, gastronomija (Poljički soparnik…)…..

2. Po prvi puta na Mosor Grebbeninguplaniramo organizirati utrku za naše najmlađe, našu djecu. Utrka dužine cca 1,3 km će se odvijati u šumi u centru Gata sa startom i ciljem na Domu (Dom kulture-Gata). Uskoro više informacija o kategorijama.

3. Mosor Grebbening se od ove godine nalazi u sastavu „Proljetnog treking kupa“, natjecanja koje obuhvaća tri treking utrke koje se održavaju na području Mosora, Poljičke planine(Primorske kose) i Omiške dinare.


Kalendar događanja: 

22.03. 2.Imber Trek(Planinarsko društvo Imber-Omiš)

12.04. 4.Jesenice treking (Udruga Jesenice-Jesenice)

10.05. 8.Mosor Grebbening (Planinarsko-ekološka udruga „Gata“-Gata)

Uskoro više o pravilniku i bodovanju za "Proljetni treking kup" 

Za kraj malo o stazama ovogodišnjeg Grebbeninga. Staze neće biti tajne, kao svih godina do sada, igrafike će biti objavljene na dan početka prijava. Ultra staza će biti trail varijanta te će se uglavnom kretati po markiranim planinarskim stazama, dok će nemarkirane staze biti prikladno označene trakicama, smjerokazima ili sl. Light i Jogging kategorije će također biti na tragu traila pa će osim markiranih planinarskih staza biti označene i na „kritičnim“ točkama(skretanja, križanja…..) 

Info:

Naziv utrke: 8. Mosor Grebbening
Datum: 10.05.2014.
Organizator: Planinarsko-ekološka udruga „Gata“
Područje: Gata, Mosor i šira okolica

Kategorije:

ULTRA: 35km/2100m uspona 

(START-Klis, Debelo brdo, Kunjevod, Ljubljan,Vickov stup, Veliki kabal, Kontejner, Botajna, Sveti Jure-Kozik, Trpošnjik, Sveti Roko, Povijesni muzej Poljica-Gata, Gaj-Ilinac, Gospe od Smova, Skočibe, Osnovna škola Gata, CILJ-Dom kulture Gata). 

Prvi dio utrke klasika na grebenu, a silaskom u Gata obilazak atraktivnih lokacija po selu.

LIGHT: 22km/ 1500m uspona

(START-Dom kulture Gata, Sveti Roko, Dolac gornji, Putišići, Sveti Jure-Kozik, Skočibe, Osnovna škola Gata, Gaj-Ilinac, Povijesni muzej Poljica-Gata, CILJ-Dom kulture Gata).

Standardni uspon na Mosor iz Gata i prelazak u Dolac, uspon iz Putišića na Svetog Juru-Kozik koji će biti daleko najzahtjevniji dio LIGHT staze, standardni spust sa Kozika u Gata i obilazak atraktivnih lokacija po selu.

JOGGING: 11km/ 500m uspona

(START-Dom kulture Gata, Sveti Roko, Gospe od sniga-Čišla, Sveti Petar-Čišla, Povijesni muzej poljica-Gata, Gaj-Ilinac, Gospe od Smova, Skočibe, Osnovna škola Gata, CILJ-Dom kulture Gata). 

Krug oko Gata i susjednih Čišala sa obilaskom atraktivnih lokacija dok praktički sa svake točke utrke pogled puca na start i cilj-Dom kulture u Gatima. 


Početak prijava: 22.03.2014., 50 dana prije utrke, a na dan prve utrke „Proljetnog treking kupa“.

Do tada nas pratite na našoj službenoj stranici  trposnjik.com.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online