Gosti o nama: Naplaćivanje pogleda je sramotno; Prometni čep je nezaobilazna tema...

Prometne gužveInozemni gosti, posebice Europljani sa zapada kontinenta, o Dućama, Omišu i okolnim mjestima malo znaju. Svjedoče tome i komentari na TripAdvisoru, redom laude na račun ambijenta, smještaja i hrane. Ipak, ima i primjedbi. Zanimljivih i poučnih. − Helouuu?! Tu handrid kunas from Duće to Omiš?! − Jes, tu handrid kunas. − Tu handrid kunas for džast tu kilometars?! − Jes, tu handrid kunas. − A ju lost jor majnd?! − Jes. Da, tako je nekako sigurno išao razgovor između gošće dućkoga hotelaDamianii”, predstavila se kao Lynette, i neimenovanog djelatnika tog nedavno otvorenog zdanja s četiri zvjezdice. Lynette je na TripAdvisoru, popularnoj internetskoj stranici na kojoj gosti ostavljaju svoje dojmove o smještaju, hrani ili općenito o nekoj turističkoj destinaciji, ishvalila domaćine iz “Damianiija”, navela je kako u boljem hotelu nikad nije bila, no cijenu prijevoza do dva kilometra udaljenoga Omiša usporedila je s pljačkom ...

GOSTI O NAMA

Naplaćivanje pogleda nije skupo, nego sramotno; Prometni čep, naravno, nezaobilazna je tema...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Gužve pred OmišemRazgovor službeno nigdje nije zabilježen, ali pretpostavljamo da je išao ovako:

- “Ta dva kilometra bila su najskuplje putovanje u mojem životu. Rečeno mi je kako je to ‘hotel policy’, politika hotela, no čisto sumnjam da je to tako”, napisala je Lynette, upozoravajući tako buduće goste jedinoga dućkoga hotela da pripaze kada s osobljem dogovaraju transfere i slične izvanpansionske usluge.


Najskuplje putovanje

Inozemni gosti, posebice Europljani sa zapada kontinenta, o Omišu i okolnim mjestima malo znaju. Svjedoče tome i komentari na TripAdvisoru, redom laude na račun ambijenta, smještaja i hrane. Pa čak, ako zanemarimo navedeni eksces, i cijena. Omiš je, svi se slažu − a komentatora, od Velike Britanije do Rusije, nije baš malo − skriveni dalmatinski biser, pjesma koja jednostavno mora postati hit.

Pohvale su takve da je sramežljivijim domaćinima crvenilo na licu teško sakriti. Vau, vidi stari grad; vau, vidi gusarske kule; vau, vidi njemačke bunkere; vau, vidi slobodno penjanje; vau, vidi rafting; vau, vidi izlet na Brač; vau, vidi plažu; vau, vidi, ima i pješčana i šljunčana; vau, vidi lunapark iz 19. stoljeća; i sve tako vau, vau po Omišu i okolici.

Omiš

Ipak, ima i primjedbi. Zanimljivih i poučnih. Za ugostitelje i turističke djelatnike podjednako.

U hotelu Plaža” (“vau, pa ovaj se hotel uistinu nalazi odmah na plaži”) za nedavna posjeta domaćih gostiju iz Višnjana u baru nisu nudili koktele, no konobarica se nije dala smesti − povišicu za konobaricu! − pa je zamolila goste da joj kažu sastojke i omjere za traženi koktel, te im ga je nakon nekoliko minuta i donijela.

Jedna od zapisanih zamjerki za isti hotel su i hladni tanjuri, a primijećena je i “usporenost konobara” tijekom jutarnjih sati. Razlog tome, pretpostavljaju gosti, rano je buđenje zbog crkvenih zvona koja, žale se, već od šest sati počinju s glasnom zvonjavom.

Omiš


Prometni čep nezaobilazna je tema

Prometni čep, naravno, nezaobilazna je tema (“još ne vidjesmo tako lijepoga grada s tako lošom cestom”), ali i gladne mačke koje jednako gladnim gostima “ne daju mira” dok jedu u nekom od brojnih restorana na otvorenom.

Hotel “Villa Dvor”, izgrađen na klisuri, posebno je istaknut kao gradska atrakcija, pri čemu klijentima ne smetaju stube koje do njega vode (nema gosta koji ih nije brojio, no račun se, zanimljivo, ne slaže, pa skalina ima od 96 do 106), dapače, “dobre su za skidanje kalorija”, ali im zato smetaju tanki zidovi i “svakojaki zvukovi” koji dopiru iz susjednih soba.

Omiš


Veseli Brzet

Najveselijim (i najjeftinijim) hotelom proglašen je onaj na Brzetu, no taj ujedno ima i najviše pokuda, od prigovora iz Slovačke da je plaža prljava, do kruljenja iz Rusije da je hrana bila nejestiva.

S hranom, inače, stranci u Omišu nemaju problema, kažu da će vam donijeti sve što ste naručili, ali, “tipično hrvatski”, ne više od toga.

A ponekad je to i bolje, jer je “domaća rakija”, kojom u nekim konobama časte goste, najčešće užasna okusa. Krunski je to dokaz da je mala razlika između otrova i alkohola.

Tako barem piše na TripAdvisoru, internetskoj stranici koju za savjet prije putovanja “pitaju” milijuni turista. Stoga je bolje pregristi jezik i poslušati.

Recimo, Slovence kojima naplaćivanje pogleda − jer penjanje na kulu Mirabelu i ne nudi ništa drugo − nije skupo, nego sramotno.

Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 1638 guests and no members online