Kostanje: Čistili župni tavan i našli stotinu predmeta starih 300 godina

Sakralno blago KostanjaTijekom priprema za ovogodišnju proslavu tristote obljetnice posvećenja župne crkve, Kostanjci su odlučili pročešljati svaki pedalj crkvenih prostora i sasvim slučajno su, u potkrovlju župne kuće, naišli na škrinju prepunu starina neprocjenjive vrijednosti. Glavninu zbirke čini oko stotinu pronađenih komada misnoga ruha (misnice, štole, velumi, manipuli, burse...) ukrašenog zlatnim vezom, tri oltarne slike većih dimenzija koje je 1761. godine načinio Firentinac Filippo Naldi. Ostavština je to svećenika glagoljaša od 17. do 19. stoljeća ...


KOSTANJE

BLAGO IZ POTKROVLJA

Čistili tavan i našli stotinu predmeta starih 300 godina

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Vojko Bašić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Premda su naši domaćini bili odmjereni te im se uzbuđenje moglo iščitati tek u dječački sretnom pogledu, stvari koje su pred nas iznijeli nisu ništa drugo nego čistokrvna senzacija. Koja zaslužuje da se o njoj čuje dalje od Kostanja, slavnog mjesta još slavnije Poljičke republike.

Sakralno blago Kostanja

Senzacija je, naravno, u vrijeme SMS i Photoshop novinarstva upitan pojam. Pa se tako nalaz iz kostanjske župe Svetoga Mihovila teško može mjeriti s naslovnice vrijednom ekskluzivom o odlasku Jadranke Kosor frizeru ili otkrićem ptičice koja nalikuje Dušku Lokinu.

Ipak, župnika don Špira Čikeša uspjeli smo uvjeriti kako još uvijek nije sve izgubljeno, baš kao što ni kostanjsko sakralno blago nije bilo izgubljeno, iako je godinama čekalo da ga netko pronađe.

- Tijekom priprema za ovogodišnju proslavu tristote obljetnice posvećenja župne crkve, odlučili smo pročešljati svaki pedalj crkvenih prostora i sasvim slučajno smo, u potkrovlju župne kuće, naišli na škrinju prepunu starina neprocjenjive vrijednosti - kaže nam Mate Gojsalić, inženjer računarstva kojemu bismo slobodno mogli dodijeliti titulu čuvara seoskoga pečata.

Nema, naime, toga što u Matinu laptopu nema. Povijest Kostanja toliko ga je zaokupila da je svugdje sa sobom nosi, predragocjena je, kaže, da bi se od nje odvajao.

Sakralno blago Kostanja

Uz rame Mati, kao istinski zaljubljenici u zavičaj, nesebično na ovom projektu rade i Ante Radovčić, Ferdo Milavić te Jurica Matijević, koji je, kao djelatnik Odsjeka za restauraciju splitske Umjetničke akademije, najzaslužniji za ispisivanje glavnoga poglavlja ove nevjerojatne priče, pa mu i dajemo riječ da objasni što je to senzacionalno u nalazima iz župnikove škrinje.

- Najbolje je početi s tri oltarne slike većih dimenzija, pri čemu znamo da je djela Krštenje Kristovo te Sveti Jeronim i Sveti Roko 1761. godine načinio Firentinac Filippo Naldi, poznati slikar amater koji je u to vrijeme bio upravitelj Opuzena, a njegove brojne slike razasute su po Primorju i Dalmatinskoj zagori.

Treće ulje na platnu, također naziva Krštenje Kristovo, nepoznata je autora, a najvjerojatnije je nastalo u 17. stoljeću - veli Matijević dodajući kako prve dvije umjetnine upravo ovih dana idu na višemjesečno restauriranje kod stručnjaka Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu, dok će treću sliku, kao svoj diplomski rad na Umjetničkoj akademiji, restaurirati studentica Jelena Zagora.

Glavninu zbirke čini oko stotinu pronađenih komada misnoga ruha (misnice, štole, velumi, manipuli, burse...) ukrašenog zlatnim vezom. Ostavština je to svećenika glagoljaša od 17. do 19. stoljeća, a stručnjakinje koje su ruho, na žalost danas znatno oštećeno, pregledale doslovno su ostale zapanjene njegovom vrijednošću.

Posebna je zanimljivost što se na misnim haljama nalazi bosančicom pisan tekst koji otkriva kojemu je svećeniku halja pripadala, a najstarija je s motivom 'a onde e fioretti', što će reći 'na valove i cvjetiće'.

Sakralno blago Kostanja

- Riječ je o autentičnoj zbirci koja nema cijenu, poglavito za ljude iz tog kraja. Neki komadi s kraja 17. stoljeća su doslovno vrhunski, s originalnim podstavama, ni naš Muzej ih nema, pa sam već zamolila da nam ih, ako bude moguće, nakon restauracije ustupe - tvrdi Antonina Srša, specijalistica za restauraciju tekstila iz Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Restauracija će biti potrebna i brojnim metalnim te srebrnim predmetima, poput križeva, kandila, zvonaca ili svijećnjaka, a sve zajedno čini osnov za postav buduće muzejske zbirke.

- Količina i kvaliteta sačuvanih sakralnih predmeta i umjetnina je takva da bi prava šteta bila kada jednoga dana ne bi bile okupljene na istome mjestu - zaključuje Jurica Matijević ne zaboravljajući na pomoći zahvaliti akademiku Radoslavu Tomiću, voditeljici splitskog Odjela HRZ-a Zoraidi Demori Staničić te članovima kostanjskoga KUD-a 'Mila Gojsalić' koji već godinama intenzivno rade na oživljavanju kostanjske baštine.  


Slučajevi krađa sakralnih umjetnina

Sakralno blago Kostanja Župnik don Špiro Čikeš nije u početku baš bio siguran treba li i kroz medije javnost obavijestiti o vrijednim kostanjskim umjetninama i sakralnim predmetima, a na oprez ga je nagonio slučaj iz susjednih Seoca kada je nakon crtice u novinama nepovratno nestao izuzetno vrijedan kip svetoga Antuna Padovanskog izrađen u 17. stoljeću.


Donacije za očuvanje ove neprocjenjive zbirke

S obzirom da je misno ruho u lošem stanju te mu je u najskorijem roku potrebna restauracija, naši sugovornici apeliraju na sve Kostanjce, poglavito one viđenije, da im svojim donacijama ili sponzorstvom pomognu u očuvanju ove neprocjenjive zbirke.

Županija splitsko-dalmatinska povukla je prvi potez te već uplatila 10.000 kuna.


Kostanje - vršnjak New Yorka

Kostanjci su s pravom ponosni na svoju povijest. Uostalom, i ovi nalazi najbolje govore o dragocjenoj baroknoj baštini poljičkog katuna čija župa rođendan slavi iste godine (1625.) kad i - New York.

Najstariji predmeti iz župničke škrinje datiraju iz sredine i kraja 17. stoljeća, a to je bilo vrijeme kada je, recimo, Australija bila tek friško otkrivena, kada je Oliver Cromwell drmao Engleskom, kada su Turci pali pod Bečom i kada su pale glave Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online