Ima još nade za nas..

Ugledni intelektualac i novinar Inoslav Bešker, poslao je pismo gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru u kojem ga obavještava da odbija primiti novac za rad na projektu Europske prijestolnice kulture. Za promociji Splita, Dalmacije i njene kulture nastavlja raditi besplatno. Povod istupu je stav gradonačelnika Splita, kako je napisao Bešker, u pogledu ustaške simbolike na spomeniku IX. bojnoj HOS-a...  Što reći osim.. bravo gospodine Beškeru! Ima još nade za nas..

Dopis Inoslava Beškera objavljujemo u cijelosti:

"Vraćam Vam potpisane primjerke ugovora (poslane ne znam zašto, u Zagreb, a ne u Rim) jer sam ga razvrgnuo još 28. siječnja pismom g. Bakoviću.

Evo zašto.

- Kao što sam više puta objavio, genocid smatram najtežim zločinom protiv čovječnosti, a ustaški pokret se neoprostivo ukaljao tim zločinom istrijebivši na području Hrvatske više od 90 posto bilo Židova, bilo Roma.

Simbolički podržava genocid tko stavi na glavu ustašku kapu, digne ruku na fašistički pozdrav, napiše, odnosno izrekne 'Za dom! Spremni!, ili napiše 'uhato U'.

Ustaška vlast je, osim toga, Split predala Italiji zato da bi, na primjer, Ljubuški ili Bratina bili u ustaškoj Hrvatskoj. Meni je, da prostite, Split preči od Ljubuškoga.

Možda smatrate da ćete u ovakvom Splitu, u ovakvoj Hrvatskoj, proširiti svoju izbornu bazu pomirljivošću spram te simbolike, iako su takvom taktikom izbore tijesno, ali nepogrešivo gubili i g. Račan ili Josipović.

Ali to nije moj problem, nego SDP-ov.

Vaša stranka je zavazda izgubila moj glas zahvaljujući katastrofalnoj ekonomskoj politici Vlade g. Milanovića, ali i da nije, izgubila bi ga sada, kada nije reagirala na Vaš stav u pogledu ustaške simbolike na spomeniku IX. bojnoj.

Vi ne možete mijenjati povijesne činjenice poput naziva te Bojne, ne smijete ne priznati njezin udio u oslobađanju Hrvatske 1991.-1995, ali kao gradonačelnik makar propustom podržavate genocidnu fašističku politiku, što jest politički akt, dovodite me u situaciju da s Vama kao gradonačelnikom ne mogu imati poslovni odnos, jer s takvom politikom ne smijem biti u vezi već zbog moralne higijene.

Vi Split predstavljate, ali niste (sav) Split.

Zato sam nastavio surađivati pri izradi nacrta Strategije kulture Grada Splita. Pristao sam se tu angažirati zbog Splita, kao Splićanin, ne zbog vlasti koja ga vodi, jer su i vlasti i države i političke orijentacije prolazne, a Split i Dalmacija traju dva milenija i njima jesam privržen. Pa i besplatno."

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and one member online

  • admin