Zanimljivosti..

Dobra stara kasica prasica

Aktivirajmo staru dobru kasicu prasicu kojom ćemo kod djece stvarati naviku dugoročne štednje. Neke provjerene i dokazane navike štednje imaju pozitivnih pokazatelja kroz cijeli naš život. Bolji život svih građana Hrvatske i štednja u međusobnom su uzročnom odnosu, no naravno da štednja ovisi o razvoju gospodarstva, što je izravno povezano sa standardom svih njezinih građana. Međutim, štednja je povezana i s cjelokupnom čovjekovom kulturom, tradicijom, navikama... Danas živimo u potrošačkom društvu u kojem se nizom reklama u pisanim medijima, a osobito u elektroničkima, otvaranjem velikih potrošačkih kuća građani jednostavno bombardiraju, pogotovo u ovo predblagdansko vrijeme, što vodi sve većoj lakoći nekontrolirane potrošnje. Racionalnom štednjom unijet ćemo u naš život i našu obitelj prijeko potreban optimizam, nadu, zdravlje i radost bez koje nema osobne sreće svakog člana društva ...

 Dobra stara kasica prasica
 
Aktivirajmo staru dobru kasicu prasicu kojom ćemo kod djece stvarati naviku dugoročne štednje. Neke provjerene i dokazane navike štednje imaju pozitivnih pokazatelja kroz cijeli naš život
 
Piše: Tomislav I. Ravlić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Sada je očito da su hipotekarno zaduživanje i galopirajuća nekontrolirana potrošnja jedan od glavnih uzroka svjetske financijske krize. Sigurno je da je navedena financijska kriza globalnoga karaktera.
 
Gdje je tu uloga građana i što se može učiniti da bi se navedena kriza umanjivala?
 
Bolji život svih građana Hrvatske i štednja u međusobnom su uzročnom odnosu. Na nizu primjera u našem svakodnevnom životu možemo ostvariti niz ušteda kojima ćemo vidno poboljšati svoj osobni i obiteljski standard.
 
Naravno da štednja ovisi o razvoju gospodarstva, što je izravno povezano sa standardom svih njezinih građana. Međutim, štednja je povezana i s cjelokupnom čovjekovom kulturom, tradicijom, navikama...
 

Dobre navike se stvaraju od malih nogu
 
Štednja je, nadalje, povezana s odgojem od malih nogu. Već malu djecu u sklopu obitelji trebamo navikavati ne samo na potrošnju, nego i na štednju.
 
Svjedoci smo "nemilosrdne" i nekontrolirane kupnje dječjih igračaka u kojoj se u vrlo kratkom roku stvori puna soba svakojakih igračaka prema kojima djeca veoma često imaju indolentan pa i neprijateljski stav. Umjesto te galopirajuće i nekontrolirane kupnje bolje je s djecom raditi da bi iskazala svoju kreativnost.
 
Dokazano je da djeca više vole dobru priču nego bilo koju igračku. Međutim, za priču je potrebno naše zalaganje, umijeće, mašta i štošta drugo. Ako priča i ne bude vrhunska, djeca će osjetiti i cijeniti naš napor, htijenje i ljubav.
 
Najlakše je djetetu kupiti najnoviju igračku da bismo ga se "riješili". Ne smijemo omogućiti djetetu da svojim neracionalnim zahtjevima preraste u pravog tiranina jer takvim odnosom nismo ni izdaleka na putu pravilnog dječjeg odgoja. Zbog toga s djecom treba razgovarati svakodnevno i s ljubavlju.
 
Kada je riječ o štednji, kod djece treba stvarati naviku štednje koja će imati svojih pozitivnih pokazatelja ne samo kratkoročno, nego i na dulje vrijeme, kada djeca postanu odrasli ljudi.
 

Aktivirajmo staru dobru kasicu prasicu
 
Aktivirajmo staru dobru kasicu prasicu kojom ćemo kod djece stvarati naviku dugoročne štednje. Neke provjerene i dokazane navike štednje imaju pozitivnih pokazatelja kroz cijeli naš život.
 
Danas živimo u potrošačkom društvu u kojem se nizom reklama u pisanim medijima, a osobito u elektroničkima, otvaranjem velikih potrošačkih kuća građani jednostavno bombardiraju, što vodi sve većoj lakoći nekontrolirane potrošnje.
 
Kada je riječ o nekontroliranoj potrošnji, osmišljen je niz zavodljivih reklama kojima se građane umješnom lakoćom usmjerava na sve veću kupnji pa čak i onoga što im nije potrebno.
 

Oprez pred blagdane
 
Galopirajuća i nekontrolirana kupnja dolazi sve više do izražaja pred božićne i novogodišnje blagdane. Tako će biti i ove godine kada imamo pravo opsjedanje velikih robnih kuća kojih u nas ima, hvala Bogu, toliko da bi uskoro u njih mogli stati svi stanovnici Lijepe naše.
 
Pametni i štedljivi ljudi u velikim robnim kućama kupuju povremeno i ciljano. Velike robne kuće osmislile su niz trikova kako da zavedu naivnoga kupca. Primjerice, ako trebate kruh i mlijeko, potrošač mora proći pokraj niza polica koje ga mame svojim blistavilom.
 
Posebno pak je važno da je štednja izravno povezana s našim zdravljem. Nekontrolirana potrošnja u prehrani, što posebice dolazi do izražaja u vrijeme blagdana, dugoročno može imati negativne posljedice za naše zdravlje.
 
Sreo sam poznanika nakon prošlogodišnjih blagdana. Sav crven, udebljao, naprosto otekao, čovjek je bio neprepoznatljiv. Na pitanje što bi, prijatelju, u povjerenju, žaleći, se reče: "Eto, bio je Božić, Nova godina, dugotrajno sjedenje pred TV-om, danima nisam izlazio iz stana, povisio mi se tlak...".
 
Koliko samo hitne službe imaju više posla u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Kao što znamo, neke intervencije zbog prekomjernog jela i pića završe i tragično.

 
Važnost samokontrole i kulture življenja
 
Tu je jako važna samokontrola koja je izravno povezana s našom kulturom življenja. Kada je riječ o nekontroliranom unosu hrane, treba imati na umu staru izreku: "Čovječe, kad unosiš zalogaj hrane, unio si i zalogaj otrova." Zbog toga je bolje biti sportski lagan i pokretljiv nego debeo i bez kondicije.
 
Naposljetku, racionalnom štednjom povećat ćemo naš osobni i obiteljski budžet, a eventualnu zaduženost svesti na kontroliranu i podnošljivu mjeru. Koliko se samo baci hrane u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a ima toliko potrebitih.
 
Racionalnom štednjom unijet ćemo u naš život i našu obitelj prijeko potreban optimizam, nadu, zdravlje i radost bez koje nema osobne sreće svakog člana društva.

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online