Srednjoškolci traže čestice na najvećem akceleratoru na svijetu

cernSkupina od četrdeset srednjoškolaca analizirat će u ponedjeljak na splitskom FESB-u i na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu sklopu Međunarodnog dana za mlade istraživače, stvarne podatke prikupljene na najvećem akceleratoru na svijetu smještenom u CERN-u, Large Hadon Collideru (LHC). Istraživački radni dan srednjoškolcima započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona u akceleratoru. Naši srednjoškolci će se tako pridružiti srednjoškolcima diljem svijeta koji će provesti jedan radni dan znanstvenika ...

ZNANOST IZBLIZA

Srednjoškolci traže čestice na najvećem akceleratoru na svijetu

Piše: I.B./ Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Istraživački radni dan započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona u akceleratoru. Nakon predavanja uslijedit će analiza podataka, a dan će završiti videokonferencijom s CERN-om i drugim institutima te raspravljati o rezultatima analize.

Međunarodni znanstveni dan za mlade istraživače svake godine okuplja osam tisuća srednjoškolaca u 31 zemlji kako bi zajedno sa znanstvenicima otkrivali tajne fascinantnog svijeta fizike čestica.

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and no members online