Bajs: Za rad na crno 150 tisuća kuna kazne

Damir BajsMinistar turizma Damir Bajs i glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević najavili su, sukladno izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i pružanju usluga u turizmu, još oštriju borbu protiv sive ekonomije. Ministar Bajs je na konferenciji za novinare istaknuo je da je 750 inspektora na terenu, a izmjene i dopune zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i pružanju usluga u turizmu, koje su u saborskoj proceduri, dat će novo oružje državnom inspektoratu u borbi protiv sivog tržišta.Inspektori će, ukoliko naiđu na nezakonito poslovanje, imati pravo pružatelje ugostiteljskih ili turističkih usluga kazniti s najvišim financijskim iznosima, uz izbjegavanje mjera pečaćenja kojima bi na gubitku bili poslodavci, radnici i država. Osim toga, inspektori će u takvim slučajevima biti ovlašteni odmah donositi prekršajne naloge u iznosima od 10 tisuća do 150 tisuća kuna, uz oduzimanje protupravno stečene imovinske dobiti.Također, ukoliko utvrdi da rješenje nije izvršeno, inspektor će prekršitelja prvi put kazniti iznosom od 10 tisuća kuna, a svaki sljedeći puta s 20 tisuća kuna. Uz to će donijeti i prekršajni nalog za neizvršenje rješenja inspektora u iznosu od 50 tisuća do 120 tisuća kuna ...

STOP SIVOJ EKONOMIJI U TURIZMU

Izvor: Hina

Bajs je istaknuo kako se sivo tržište ne može tolerirati, jer osim što nanosi štetu državnom proračunu šteti i lokalnim proračunima. Poručio je da je u Hrvatsku dobro došao svaki gost, osim onih koji misle zarađivati na crno u našoj zemlji. Na udaru će se naći i iznajmljivači na crno, među kojima je i veliki broj stranih državljana, koji nelegalno iznajmljuju, ali legalno reklamiraju tu uslugu pogotovo na internetu, rečeno je.

"Bezobrazluk je da netko kupi apartman u Hrvatskoj, možda i da je strani državljanin, i onda na račun njenih poreznih obveznika nelegalno zarađuje", istaknuo je ministar.

Kovačević je kazao kako je osnovni cilj inspekcijskog nadzora sankcioniranje rada na crno, posebice u dva segmenta - nelegalni rad i onih koji drže radnike na crno.

Novost je i da će inspektori moći ulaziti u iznajmljene stanove ili kuće i bez prisustva vlasnika. Kovačević je kazao kako očekuje da će biti 45 tisuća nadzora u cijeloj sezoni, a očekuje prihod veći od 12 milijuna kuna u državni proračun od direktnih kazni, te preko 20-tak milijuna iz protuzakonito stečene imovinske koristi.

Na novinarsko pitanje ima li procjene koliko je sivo tržišta Bajs je rekao da su procjene različite, mogu biti desetak posto ili više, ovisno koga se pita, no on kao ministar turizma smatra da je i jedan posto previše.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and one member online

  • admin