Novi građevinski zakoni - nova privatizacijska pljačka

prodaja apartmanaPaket građevinskih zakona su nova privatizacijska pljačka i omalovažavanje građana, poručuje udruge Eko Kvarner. Sadržaj Prijedloga zakona je neprihvatljiv jer omogućuje legalizaciju gotovo svih nezakonitih zgrada bez nijansiranja različitih oblika bespravne gradnje, devastaciju Zaštićenog obalnog pojasa te ekstraprofit krupnim bespravnim graditeljima. Pod krinkom medijske "galame" o potrebi lelagalizacije bespravnih objekata, pokušava se progurati Članak 18. kojim bi se omogućilo etažiranje objekata u turističkim zonama, a time prenamjena i prodaja. To bi dovelo do apartmanizacije, odnosno rasprodaje obale i uništavanja turizma. Dopis udruge Eko Kvarner prenosimo u cijelosti ...


JADRANKA JOVO NANOVO

Novi građevinski zakoni - nova privatizacijska pljačka

Izvor: udruga Eko Kvarner

Svim građanima upućenima u problematiku jasno je da je postojeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji izuzetno loš i u biti veoma štetan. Donijela ga je bivša ministrica Dropulić koja nije poštovala Strategiju prostornog uređenja niti je uvažavala brojne prijedloge struke i građana.


Rasprodaja obale i uništavanje turizma


Činjenicu da je potrebno legalizirati, a ne rušiti (a loša politika je glavni krivac što je i došlo do nelegalne gradnje!) i da stotine stavki tog zakona treba mijenjati sada koristi postojeća Vlada, ali opet za svoje interese!

Teško je naći blaži opis od: nova privatizacijska pljačka i omalovažavanje građana.

Pod krinkom medijske „galame“ o potrebi lelagalizacije bespravnih objekata, pokušava se progurati Članak 18. kojim bi se omogućilo etažiranje objekata u turističkim zonama, a time prenamjena i prodaja. To bi dovelo do apartmanizacije, odnosno rasprodaje obale i uništavanja turizma.


Zakon je "naručen"

pogled na Grad Ovim „malim“ člankom čini se ogromna dugoročna šteta hrvatskom turizmu i gospodarstvu jer se praktički hoteli mogu prenamjeniti u stanove, a turističke vile u vikendice. Na štetu ozbiljnih turističkih investitora zadovoljavaju se partikularni interesi građevinskog lobija za brzom prodajom vila i apartmana.

Opravdano sumnjamo da je Zakon „naručen“ i da je djelo političke korupcije kao i u slučaju kupovine Zakona o igralištima za golf gdje su svi sudionici odavno poznati, ali još nisu procesuirani.

Zato smo Državnom odvjetništvu i USKOKu poslali prijedlog da ispita ministra Bačića i ostale osobe koje predlažu izmjene zakona zbog sumnje u političku korupciju (kupovinu zakona). Opravdanost ovoga prijedloga je utemeljena i to nije teško dokazati.

Navedene odgovorne osobe pokušavaju Prijedlogom Zakona o izmjena i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koje ovih dana namjeravaju uputiti u Sabor, naštetiti Republici Hrvatskoj za dosada nepodržane privatne interese, protivno svim važećim strategijama i programima vezanih za prostorni razvitak i turizam.


Podilaženje biračima i pogodovanje špekulantima

golf Zbog svega navedenog protivimo se usvajanju Prijedloga Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama zbog proceduralnih i sadržajnih razloga. U saborsku proceduru krenulo se bez precizne ocjene stanja, kvalitetne javne rasprave te neposredno pred parlamentarne izbore.

Sadržaj Prijedloga zakona je neprihvatljiv jer omogućuje legalizaciju gotovo svih nezakonitih zgrada bez nijansiranja različitih oblika bespravne gradnje, devastaciju Zaštićenog obalnog pojasa te ekstraprofit krupnim bespravnim graditeljima.

Smatramo kako je Zakon o postupanju s nezakonitim zgradama prije svega odraz predizbornog populizma jer se želi kompleksan problem bespravne gradnje na brzinu i populistički riješiti neposredno prije izbora radi jeftinog dobivanja glasova birača i prikrivanja pravog razloga zbog kojeg ušlo u izmjene, a to je pogodovanje velikim špekulantima.

Povezani članci

Who's Online

We have 260 guests and no members online