Prijavite 17. krevet ili nema iznajmljivanja

zimmer freiPrivatni iznajmljivači koji imaju više od 16 postelja u sobama i apartmanima imaju još samo desetak dana da registriraju obrt ili trgovačko društvo kako bi se mogli i u idućoj godini baviti legalno tim poslom u skladu s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ako ne žele radi iznajmljivanja apartmana postati obrtnici, a imaju više od 16 kreveta, moraju “višak” svojih kapaciteta odjaviti kako bi dobili novo rješenje nadležnog ureda za turizam za zakonom dopušteni broj od 16 postelja ...

ROK ZA REGISTRACIJU ISTJEČE 28. PROSINCA

Prijavite 17. krevet ili nema iznajmljivanja

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

apartmanIako je cijelih pet godina (od 2006.) bilo na raspolaganju iznajmljivačima da svoje poslovanje usklade sa zakonom, čini se da su svi ipak čekali zadnji trenutak.

Višak kapaciteta

- Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti dao je rok do 28. prosinca ove godine iznajmljivačima da se usklade s novim odredbama po kojima mogu iznajmljivati najviše 16 stalnih kreveta u domaćinstvu, odnosno sedam smještajnih jedinica u privatnim kampovima (do 25 ljudi).

Po kategorizacijama iz 1997. godine građani su mogli imati do 20 stalnih i pomoćnih postelja, pa zato sada moraju provjeriti je li im u rješenju o iznajmljivanju upisano više od sada dopuštenih 16 postelja.

Zabrana

Ako jest, moraju se odlučiti hoće li “višak” kreveta odjaviti i više ne iznajmljivati ili će nastaviti raditi s više od 16 kreveta, ali tada kao registrirani obrtnici - kaže Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam Splitsko-dalmatinske županije, ističući kako svim iznajmljivačima koji to ne naprave u roku Ured za turizam mora izdati zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Samo u toj županiji procjenjuje se da je takvih iznajmljivača više od 500, a na razini Hrvatske njih nekoliko tisuća koji još nisu dali zahtjeve za nova rješenja na manji broj kreveta, a nisu ni registrirali obrt.

Stambene zone i zakon

rješenje- Mi smo bili protiv takvog smanjivanja kapaciteta, ali zakon je na snazi i treba ga poštovati. To znači da iznajmljivači moraju predati zahtjev za smanjenje kapaciteta ili se registrirati kao obrtnici. No, pravi je problem što je većina takvih objekata s više od 16 postelja u stambenim zonama, a ako služe za iznajmljivanje, oni se moraju registrirati kao poslovni prostori i biti u poslovno-stambenim zonama!

To je najveća prepreka velikom broju iznajmljivača koji bi registrirali obrt, ali se po prostornim planovima nalaze u stambenim zonama i to ne mogu.

Apsurdno je da zakon jednako tretira bravara, postolara ili pogon čiji rad doista može smetati stanovanju s iznajmljivačem apartmana. Svi oni moraju biti u poslovno-stambenim zonama - kaže Nedo Pinezić, predsjednik Udruge iznajmljivača Hrvatske pri HGK.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online