Filipov izum 'Time Reader' štedi struju

filip jurjevićUređaj za vremensko ograničenje rada električnih uređaja naziv je uređaja koji ima i svoju efektnu englesku izvedenicu - "time reader". Izum je to Omišanina Filipa Jurjevića, vlasnika tvrtke "Tina Shop", i njegovog negdašnjeg radnika Šime Jagodića, koji je zaštićen patentom u Hrvatskoj i svijetu, te je dobio brojne nagrade na sajmovima inovacija, a nedavno i prestižno Brončano Teslino jaje magazina "Vidi". U svojim apartmanima već nekoliko sezona koristi ga dobar dio malih iznajmljivača s dućkog i omiškog područja. Goranko Krivić u obiteljskoj kući u Dućama tijekom sezone iznajmljuje osam apartmana. Posao ide dobro, a otkako je klima-uređaje priključio na Jurjevićev aparatić, još i bolje ...

IZUMI

Filipov izum s omiškim žigom - "Time Reader" koji štedi struju

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix, Tina Shop
Izvor: Slobodna Dalmacija

Pred nama je doba poskupljenja. Voda, gorivo, struja..., sve će poskupjeti jer to je, kažu, jedini način izlaska iz krize. Stoga se valja pripremiti za probijanje kroz nadolazeće smetove od cijena i računa, a jedan od prikladnih alata, poglavito ako vam turistička sezona predstavlja disaljku spasa, svakako je i pronalazak koji ćemo vam predstaviti. U svojim apartmanima već nekoliko sezona koristi ga dobar dio malih iznajmljivača s omiškog područja.

Uređaj za vremensko ograničenje rada električnih uređaja duži je naziv aparata koji ima i svoju efektnu englesku izvedenicu - "time reader". Pa se pod tim imenom i prodaje. I to u jednoj jedinoj prodavaonici na svijetu: omiškom "Tina Shopu".

filip jurjević

- U fazi smo traženja pogodnih partnera, a dok ih ne nađemo, procijenili smo da nam je bolje držati se našeg malog dućana - kaže vlasnik tvrtke "Tina" Filip Jurjević, koji je, uz pomoć svog negdašnjeg radnika Šime Jagodića, izmislio "time reader" te s njim već osvojio i brojne nagrade na inovatorskim natjecanjima, među kojima nedavno i prestižno Brončano Teslino jaje magazina "Vidi".

"Time reader" patentiran je na hrvatskoj i međunarodnoj razini, za što je najzaslužniji Ante Zekić iz splitskoga Društva inovatora koji je Jurjeviću pomogao uštedjeti popriličan novac.

- Obratio sam se specijaliziranim odvjetničkim uredima, no oni su mi, kako koji, tražili od 5000 do 10.000 eura za sređivanje papirologije oko patentiranja, a uz Zekićevu pomoć certifikat sam dobio za manje od 3000 kuna - tvrdi Jurjević.


Memorijsku karticu ‘napuni’ i kontrolira potrošnju

"Time reader" ugrađuje se uz klima-uređaj ili neki drugi kućanski aparat, te uz pomoć programirane kartice kontrolira potrošnju struje.

time reader- Iznajmljivači su dobro upoznati s ponašanjem gostiju koji nerijetko klima-uređaj drže uključen i kad ih nema u apartmanu. Pritom još i prozore otvaraju. Budući da sat rada klima-uređaja košta jednu kunu potrošene struje, onda vam je jasno o kakvim se gubicima na tromjesečnoj razini radi. Poglavito imate li više apartmana. A da o skraćivanju vijeka trajanja klima-ređaja i ne govorimo - objašnjava Jurjević.

Filipova memorijska kartica taj problem jednostavno rješava. Ona se prvo "napuni" željenim brojem sati, umetne u "time reader" i potom ponudi gostu po principu "koliko para, toliko hlađenja". Kad se memorirani sati potroše, a na displayu je vidljivo odbrojavanje, i klima-uređaj se gasi.

- Do sada sam prodao oko 3.000 uređaja, najviše na omiškome području. Ljudi su prezadovoljni jer im se investicija, a cijena "time readera" je 488 kuna, isplati već za pedesetak dana - tvrdi Jurjević.

U prizemlju Jurjevićeve kuće prodaje se, a na katu se proizvodi. Doslovno. - Dijelove nabavljam po cijelome svijetu, od Londona do Kine, no slaganje čipova i sklapanje uređaja posao je za obitelj.

Koliko sam do sada novca uložio u ovaj projekt nemoguće je izračunati, no definitvno je najskuplji bio stroj za brizganje plastike - smije se Jurjević prisjećajući se dana kada ni sam nije znao kamo će ga inovatorska avantura odvesti.

Ono što danas sigurno zna jest da je nedavno jedna pošiljka "time readera" otišla u Španjolsku. A iz Španjolske se, uči nas povijest, najlakše otisnuti u svijet. U svijet koji također traži načine kako uštedjeti i preživjeti nadolazeće grebeno doba.


Isplati se i gostu i iznajmljivaču

Goranko Krivić u obiteljskoj kući u Dućama tijekom sezone iznajmljuje osam apartmana. Posao ide dobro, a otkako je klima-uređaje priključio na Jurjevićev aparatić, još i bolje.

time reader- Dok nisam nabavio "time reader", gosti klima-uređaje uglavnom nisu gasili. Otišli bi, primjerice, na cjelodnevni izlet, a klimu bi ostavili upaljenu. S "time readerom" ušteda je ogromna. Gostima ponudim karticu "napunjenu" s 10 sati dnevno po cijeni od pet eura, odnosno po istoj cijeni po kojoj su do sada mogli klima-uređaj neograničeno koristiti, i svi zadovoljni.

Gosti pogotovo jer, realno, ni prije klima-uređaj nisu koristili više od 10 sati dnevno, s time da im sada, ako ne potroše plaćene sate, po isteku boravka vraćam razliku novca - kaže nam Krivić.

Zaradu iznajmljivača uz "time reader" nije problem izračunati. Ako za sat rada klima-uređaj potroši jednu kunu, za 10 sati to je 10 kuna, a mjesečno 300 kuna. Istovremeno, gost dnevno korištenje klima-uređaja plaća pet eura, što je mjesečni iznos od 150 eura, odnosno 1125 kuna.

Kad, uz 900 kuna potrošene struje, odbijemo investiciju od 450 kuna, čisti prihod za samo jedan apartman, uz uvjet tromjesečne popunjenosti kapaciteta, iznosi 2025 kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and one member online

  • admin