Naselja duhova u priobalju

Pogled na moreApartmanizacija i betonizacija hrvatskog dijela Jadrana, koja je u proteklih nekoliko desetljeća zacementirala stotine kilometara priobalnog i obalnog područja, danas pokazuje svoje pravo lice. Brojna apartmanska zdanja i kuće za odmor zapravo su "naselja duhova", kako su ih prozvali urbanisti. Ima ih od Dubrovnika, preko Dalmacije sve do Istre i u njima se živi tek nekoliko mjeseci dok ostatak godine zjape prazni...


NASELJA DUHOVA

Radi pune blagajne, gradovi u priobalju spremni graditi "naselja duhova"

Snažna urbanizacija područja uz jadransku obalu rezultirala je gradnjom brojnih apartmana i kuća za odmor, u kojima se živi tek nekoliko mjeseci dok ostatak godine zjape prazni

Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Na šibenskom području preizgrađenost obalnog područja karakterizira Vodice koje u svom sjevernom dijelu ima nekoliko naselja spavaonica. Aktivna su samo nekoliko mjeseci, dok se u ostatku godine pretvaraju u naselje duhova.

Takvih naselja ima i na susjednom području Srime, posebice u dijelu prema Vodicama. Na sreću, i Vodice i Srima imaju znatan broj domicilnog stanovništva i u njih se još doseljava iz unutrašnjosti te iz susjedne BiH.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev ne poriče da trpe posljedice takve gradnje. S druge strane, u gradsku blagajnu zahvaljujući takvoj gradnji slili su se milijuni kuna.

PROČITAJTE VIŠE...