Nema golfa bez apartmana

golfDok se u Dubrovniku vodi bitka za Srđ na kojemu tvrtka "Razvoj golf" nastoji realizirati projekt "Golf park Dubrovnik", a u Šibeniku se na županijskoj razini prostornim planom za apartmanizaciju pod firmom golfa priprema poluotok Oštrica, u dolini rijeke Cetine prostornim planovima predviđena je izgradnja sedam golfskih igrališta, pretežito na državnom zemljištu, za koje nitko nije zainteresiran. Novinar Slobodne Dalmacije iz Sinja Toni Paštar donosi priču ...


NEMA GOLFA BEZ APARTMANA

Uz Cetinu planirano 7 igrališta, više stotina milijuna eura ulaganja... Bogati investitori nisu se ‘zakačili’ za ambiciozne projekte u cetinskoj krajini

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


golf Projekt na Srđu predviđa dva igrališta, jedno s 18 i drugo s devet rupa. Prema prostornoplanskim dokumentima za Cetinsku krajinu svih sedam golfskih igrališta imalo bi po 18 rupa.

Razlika je u popratnim sadržajima. “Razvoj golf” bi oko dva planirana igrališta na Srđu još izgradio smještajne kapacitete s 2800 kreveta, i to u dva hotela i apartmanskom naselju 1600 kreveta te još 1200 kreveta u vilama. Golfska igrališta u prostornim planovima predviđena su uz obale rijeke Cetine, od Trilja do Vrlike.


Vrlika i Sinj bi po tri igrališta

  U Trilju je, tako, planirano jedno igralište. Čak tri igrališta planirana su Prostornim planom grada Sinja, sva tri uz Cetinu od Hana do granice s gradom Triljem. Prostornim planom grada Vrlike planirana su također tri igrališta, i to na lokalitetu Suhopolje uz naselje Ježević, između lijeve obale jezera Peruča i padina planine Dinare.

Kgolfonkretnu priču o golfu kao vrijednom sadržaju za zabavu turista više i visoke platne moći u Sinj je donio prof. Slobodan Marinović iz Splita još prije 25 godina.

Uvjeren da bi s golfom u ponudi srednjodalmatinsko turističko gospodarstvo tromjesečnu sezonu moglo produžiti na veći dio godine, Marinović je u pripremu izgradnje prvog igrališta uz rijeku Cetinu, uzvodno od Trilja, uložio godine svoga truda i nemala vlastita sredstva.

Rat 1991. godine sve je prekinuo jer su i građevinski strojevi koji su obavljali ravnanje zemljišta za igralište bili metom agresorskih borbenih zrakoplova.

- Još od 1993. godine dolaze nam pojedinci s pričama o golfu, ali sve te priče su se pokazala šupljima, bez realizacije. Mi smo optimisti da će se taj projekt ipak realizirati – kaže Ivan Šušnjara iz Grada Trilja.

Premda različite i međusobno nepovezane aktivnosti o golfu u Sinju i Vrlici također nisu odmakle dalje od šuplje priče u kojoj su glavnu ulogu imali domaći muljatori u suradnji sa stranim špekulantima.

golf u cetinskoj krajini?

U Sinju su prije 7-8 godina tadašnji gradski čelnici, poznati po velikim pričama i nikakvim pozitivnim uspjesima, doveli trojicu njemačkih državljana i predstavili ih autorima projekta “Family air-park Sinj” koji bi, ulaganjima 100 milijuna eura u golf, zračnu luku, smještajne kapacitete i drugo, osigurao 2000 dobro plaćenih radnih mjesta.

Njemci su često dolazili u Sinj, uživali status uvaženih gostiju, s domaćinima arčili djelomično na račun poreznih obveznika, a dijelom na dug i na kraju nestali kao da ih nikada nije bilo.

Otkrilo se da im je glavna ideja bila na račun toga maglovitog projekta uzeti novac Hrvatima na radu u Njemačkoj. Gradska vlast Vrlike prije nekoliko godina priču o golfu na svome prostoru tajnovito je čuvala od javnosti. Javno se naglašavao samo “Projekt golf” bez ikakvih detalja.

Tek se moglo saznati kako pojedini emisari obilaze privatne vlasnike manjih parcela koje su se “zabile” u 300 hektara veliki kompleks državnog zemljišta u Ježeviću, nude im vrlo atraktivnu cijenu i s njima rade ugovore o kupoprodaji uz obećanje skore isplate.


Bankrotirala banka

golf Tada je sve prestalo, iako se i danas od sinjskih čelnika o golfu govori s optimizmom.  Iza projekta je stajao jedan engleski fond. Kada je trebalo finalizirati početak realizacije, dogodio se bankrot banke na Islandu koja je stajala iza toga fonda i sve je zaustavljeno.

Mi u Vrlici vjerujemo da će taj projekt jednom biti realiziran jer se radi o atraktivnoj lokaciji u nedirnutoj prirodi – kaže Branko Maras, zamjenik gradonačelnika Vrlike.

Pitanje je samo je li to optimizam s pokrićem. Jer golf na Srđu, u Šibeniku i drugim atraktivnim destinacijama uz obalu samo je, čini se, izgovor za ulagače u apartmanizaciju. Dolina Cetine takvim ulagačima nije atraktivna. Stoga će, kako stoje stvari, biserno čista Cetina još dugo teći.

Povezani članci

Who's Online

We have 237 guests and no members online