O Dugom Ratu..

Booking.com: Privatni iznajmljivači, morat ćete plaćati naš PDV

Više desetaka tisuća kućanstava koja se u Hrvatskoj bave iznajmljivanjem privatnog smještaja i barem djelomično surađuju u tom poslu s portalom Booking.com, ovih su dana neugodno iznenađeni dopisom koji im je stigao iz te ugledne svjetske kuće koja se bavi oglašavanjem smještaja i njegovim rezervacijama. U njemu ih se, naime, informira da će ubuduće, zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, privatni iznajmljivači koji s njima rade, “biti dužni plaćati PDV na račune za proviziju tvrtke Booking.com”. Kako to do sada nije bio slučaj, jer većina privatnih iznajmljivača nije u sustavu PDV-a i plaćaju ga paušalno na godišnjoj razini, njihovo poslovanje ubuduće bi se okrenulo – naglavačke ...


BOOKING.COM

Privatni iznajmljivači, morat ćete plaćati PDV

Piše: Ružica Mikačić / SD
Izvor: Slobodna Dalmacija

Oni bi, zapravo, ubuduće, prema uputama koje su im ovih dana stigle, sami morali izračunati iznos PDV-a na račune tog posrednika, obračunavati ga i naplatiti. A to se, što je najčudnije, prema dopisu svjetskog putničkog portala, “odnosi i na manje smještajne objekte koji ne prelaze prag od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa”.

Isto tako, Booking.com ih izvještava da ubuduće PDV neće biti naveden na njihovu računu, nego će na njemu stajati da se “obveza plaćanja PDV-a prenosi” na iznajmljivača, što znači da će svaki vlasnik sobe ili apartmana ubuduće sam morati imati knjigovodstvo, računovodstvo i računati PDV na račune koje im ispostavlja Booking.com.

Da stvar bude gora, taj putnički portal ih obavještava u istom dopisu i kako će “imati mogućnost povrata tog PDV-a u okviru iste porezne prijave u kojoj ga prijavljujete”, ali kako većina iznajmljivača nije u sustavu PDV-a jer ne prelaze zaradu od 230 tisuća kuna godišnjeg prometa, pa tako ne podnose ni porezne prijave, onda oni nemaju pravo ni na povrat tog PDV-a!

Ispada, dakle, da će privatni iznajmljivači od svoje zarade plaćati porez državi na proviziju koju ostvaruje njihov poslovni partner u EU-u, odnosno da će im to zaradu umanjiti za oko 10 posto. Naravno, samo ako na takve uvjete pristanu. Što je najgore, ispada da bi taj PDV trebali platiti retroaktivno od srpnja do sada, a uz to od iznajmljivača traže i da im dostave PDV identifikacijski broj.Apsolutni presedan

– I ja sam dobio informaciju o tome i mislim da je riječ o apsolutnom presedanu u kojemu jedan partner hoće prenijeti svoje porezne obveze u Hrvatskoj na drugog partnera. Oni zapravo traže formu da se oslobode plaćanja PDV-a od 25 posto na svoju proviziju i da to u njihovo ime rade iznajmljivači, a to je gotovo nemoguće. Porezni obveznik je Booking.com, a ne iznajmljivač.

Zatražili smo odmah službeno tumačenje Porezne uprave i Ministarstva financija o tome i čekamo njihov odgovor, ali do tada savjetujem iznajmljivačima da ništa ne potpisuju niti prihvaćaju, dok ne čujemo što zakon i poreznici kažu o takvoj namjeri njihova poslovnog partnera. Po tome bi Booking.com imao svoju neto cijenu koja bi njima ostajala, a sve drugo bi bila obveza iznajmljivača, a tako ne rade ni agencije ni portali posrednici – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske.

Booking.com obvezu plaćanja poreza na proviziju želi prenijeti na iznajmljivače

U razgovoru s drugim velikim agencijama koje se bave posredovanjem u iznajmljivanju privatnog smještaja, čuju se gotovo ista stajališta. Naime, Booking.com bi ovom “akrobacijom” jednostavno obvezu plaćanja poreza na proviziju htio prenijeti na iznajmljivače, koji uz to nisu porezni obveznici i ne mogu ostvariti povrat tako uplaćenog PDV-a.

– Mislim da je u osnovi svega činjenica da je riječ o “velikom igraču”, oni su svjetski lider u tom poslu i žele nametati svoja pravila igre u trenutku kada im tržište i zanimanje toliko narastu da drže konce u svojim rukama. Vjerojatno se to baš sada dogodilo s dobrom sezonom u Hrvatskoj i oni se žele osloboditi svojih troškova – kaže nam dugogodišnji vlasnik velike turističke agencije.

Nema odgovora iz Porezne uprave

U Poreznoj upravi, gdje smo zatražili tumačenje, do kraja pisanja ovog teksta nismo još ni mi dobili odgovor, a privatni iznajmljivači koji su ga osobno potražili, kažu nam da ih i tamo različito informiraju.

– Neke porezne uprave kažu da se to može i da napravimo PDV identifikacijski broj, drugi tvrde da je to protuzakonito, a mi smo sluđeni i ne znamo što dalje. Da radimo taj PDV broj ili ne? Što će nam on ako nismo u sustavu PDV-a? – žali nam se iznajmljivač iz Makarske.

Šutnja u zagrebačkom predstavništvu Booking.com

Najveći svjetski portal za iznajmljivanje Booking.com radi na 41 jeziku, ima 110 ureda širom svijeta i posluje s 41 tisućom destinacija. Dnevno naprave više od pola milijuna rezervacija noćenja, piše na njihovim službenim stranicama.

U zagrebačkom sjedištu Booking.coma za Hrvatsku pokušali smo dobiti tumačenje njihova dopisa, ali to nije bilo moguće. Ljubazni službenik uputio nas je na njihove odnose s javnošću, naglasivši kako je dopis upućen iz njihove središnjice u Amsterdamu i oni ga ne mogu tumačiti ni komentirati.

Iz odnosa s javnošću, pak, nismo dobili nikakav odgovor na naše traženje pojašnjenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online