Forum obiteljskog smještaja: Najavljeni povoljni kredite za obiteljski smještaj

Četvrti Forum obiteljskog smještaja okupio je u subotu više od tisuću sudionika iz obiteljskog smještaja u turizmu s ciljem edukacije, predstavljanja novosti u zakonodavstvu i umrežavanje sudionika s izlagačima proizvoda i usluga relevantnih za obiteljski smještaj. Sudionicima skupa, domaćinima i pružateljima obiteljskog smještaja  koji su značajni ne samo za napredak turizma već i cjelokupnog gospodarstva jer su u protekloj godini postigli izvrsne turističke rezultate sa čak 35 milijuna noćenja, ministar turizma Gari Cappelli poručio je da već ove godine mogu očekivati rekategorizaciju i povoljne kredite za ovu vrstu smještaja. Ministar je rekao da će rekategorizacijate vrste smještaja te kreditiranje preko HBOR-a s povoljnim kamatama do 3% najvjerojatnije krenuti u drugom dijelu 2018.

Izvori: Slobodna Dalmacija, HRTurizam,hr

- "Hrvatska ima ono nešto što drugi nemaju , a to je obiteljski smještaj. Obiteljski smještaj koji je sinonim autentičnosti turističkog doživljaja i upravo kroz njega imamo odličnu priliku i potencijal našim gostima pokazati da Hrvatska ima zaista puno toga za ponuditi.

Naš cilj je preobrazba turističkog sustava kojim ćemo s jedne strane povezivati dionike u turizmu u želji za stvaranjem kompletne turističke destinacije te s druge strane uzimati u obzir individualnost naših proizvoda i njihove mogućnosti, a upravo u tome veliku važnost ima obiteljski smještaj“, istaknuo je ministar turizma Gari Capelli, dodavši kako vjeruje da će ovaj segment naše ponude čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi eura i u budućnosti, kroz daljnje udruživanje smještajnih kapaciteta te povezivanje s lokalnim ponuđačima, biti još konkurentniji te time dati veliki doprinos uspjehu ukupnog hrvatskog turizma.

- “Trenutno je novi Zakon o ugostiteljskim djelatnosti na drugom čitanju u Saboru, a kada bude usvojen u svibnju ili lipnju bit će predstavljena rekategorizacija obiteljskog smještaja, a sve s ciljem podizanja kvalitete u domaćinstvima.

Također, u drugoj polovici godine krenut će i povoljni krediti HBOR-a za domaćine u obiteljskom smještaju, gdje kamata neće biti veća od 3 posto, vjerojatno od 2.3 do 2.5 posto, s počekom od godinu dana i na vremenski period od 10 godina. Cilj povoljnijih kredita je dati potporu obiteljskom smještaju da se što bolje i kvalitetnije razvija kroz ulaganje u podizanje kvalitete smještaja i usluge.” - istaknuo je Cappelli.