Skuplje i ekskurzije

MaturanticeRoditelji maturanata koji će u kolovozu krenuti na ekskurzije u Europu, putovanje svoje djece morat će plaćati skuplje za 10 do 15 eura zbog poskupljenja goriva. Turističke agencije prisiljene su minimalnim intervencijama u cijenu spašavati se od gubitaka koji im prijete zbog povećanja cijena goriva za čak 38 posto od prošle jeseni! Kada su prošle jeseni formirali i na tržište stavili svoje aranžmane putovanja, cijena goriva za autobusne ture bila im je četiri kune jeftinija, a cijena avionske pristojbe na gorivo upola manja od današnje. Kada se sve pomnoži s tisućama litara goriva koje se utroše na putu do Španjolske ili Grčke, Nizozemske ili Francuske, jasno je da su turističke agencije počele gomilati gubitke koje više jednostavno ne mogu pokrivati iz cijena aranžmana ...

NOVI UDAR NA GRAÐANE

Skuplje i ekskurzije

Turističke agencije su jesenas formirale cijene aranžmana, a tada je benzin za autobusne ture bio četiri kune jeftiniji, avionske pristojbe na gorivo bile su upola manje

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Dovedeni smo pred zid jer su autobusni prijevoznici morali podići svoje cijene usluga zbog skupoga goriva, pa su nam ulazni troškovi na autobusnim turama poskupjeli za 11 posto, a na avioaranžmanima za 15 posto. Već smo prijevoznicima digli cijenu po kilometru za 1,5 kunu na naš račun, ali je dalje nemoguće. Od velikih agencija s kojima radimo dobivamo svakodnevno obavijesti kako se “doplata za gorivo” povećava i naplaćuje po svakom putniku i mi moramo intervenirati minimalnim poskupljenjem naših cijena – kaže Ivica Čović iz VIP Travela.


Svi krešili

I dok će oni građani kojima cijene putovanja budu preskupe jednostavno odustajati od njih, dotle za oko 50 tisuća maturanata koji se spremaju krenuti na maturalna putovanja krajem kolovoza, nema velikog izbora.

Maturanti 2007 OŠ Jure Kaštelan Omiš - razred 4.b

Aranžmani koje plaćaju u više obroka će im poskupjeti za Španjolsku oko 120 kuna, za Prag oko 80 kuna, za aviodestinacije oko 125 kuna po putniku i sve će to “pojesti” doplata za gorivo.

- Razgovarat ćemo s roditeljima i nadamo se razumijevanju jer su sve turističke agencije u Hrvatskoj u istoj situaciji. U Rijeci i Zagrebu su agencije povećale cijene za devet posto, a u Splitu ćemo ići tek s 2,5 posto povećanja da smanjimo dio gubitaka – kaže Luka Pitalo iz F-Toursa.


Apsurd

Do kojeg apsurda u kalkulaciji cijena je dovelo poskupljenje goriva, najbolje govori podatak da se na niskobudžetnim aviolinijama karta ovih dana može dobiti za 29 eura, ali “doplata za gorivo” iznosi – 36 eura!
 

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online