Unatoč nižem PDV-u cijene u kafićima i restoranima ostale iste

Kad će sniženje cijena?Kod namirnica za koje je nultu stopu PDV-a početkom ove godine zamijenila 5-postotna cijene su uglavnom narasle, ali porast poskupljenja je ipak prigušen u odnosu na lanjsku veljaču. Nasuprot tome, u ugostiteljstvu, odnosno uslugama posluživanja hrane i pića, na koje je radi potpore turizmu opterećenje PDV-om od ove godine smanjeno sa 25 na 10 posto, reakcija je praktički posve izostala. Točnije, izostala je u smislu korekcije cijena naniže, piše Poslovni dnevnik. Prilikom najave smanjenja poreza bilo je i najava da će se, po uzoru na Francusku, od ugostitelja i turističkih tvrtki tražiti da snize cijene i da razliku PDV-a iskoriste za konkurentnost a ne da je uzmu sebi. Nažalost, ništa od toga. Ugostitelji čak i podižu cijene, pa se čude što im gosti odlaze kod cijenom pristupačnije konkurencije ...

PIJEM DOMA.. ILI U UDRUGI

Unatoč nižem PDV-u cijene u kafićima i restoranima ostale iste

Izvor: Poslovni dnevnik

U odnosu na kraj 2012. cijene hrane i pića u restoranima i kafićima ostale su iste, a na godišnjoj razini, prema lanjskoj veljači, ugostiteljske su usluge (koje čine nešto više od tri posto košarice proizvoda i usluga za izračun indeksa potrošačkih cijena) u prosjeku poskupjele 2,6 posto.

kava u kafiću

No, u međuvremenu se startalo s fiskalizacijom u prometu gotovinom pa se prešutno pristalo na to da niži PDV zapravo kompenzira trošak uvođenja fiskalnih blagajni koje de facto znače proširenje porezne osnovice za dio prometa koji se dosad skrivao od poreznika.

Povezani članci

Who's Online

We have 693 guests and one member online

  • admin