Don Kaćunko: Sjećanje na mrtve ne pokazuje se kroz cvijeće, svijeće

aranžmani, cvijećeLampioni, mali, srednji, veliki, najveći, u bojama, prozirni, s dekoracijama, bez njih, kratkotrajno tinjajući, dugotrajno, podlošci za cvijeće, šibice za paljenje, duge, kratke... Pa onda prigodne vaze u svim dimenzijama, svakojakih motiva, one s više njih i veće cijene, umjetno cvijeće, aranžmani, raznorazni kipići, prigodni ukrasi za grobove najmilijih... Obilje u povelikom broju slučajeva čistog kiča, ali, u suštini odlična prigoda za brzu zaradu trgovačkih mahera ...

KOMERCIJALIZACIJA JOŠ JEDNOG BLAGDANA

Don Kaćunko: Sjećanje na mrtve ne pokazuje se kroz cvijeće, svijeće

Piše: Tanja Šimundić Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

don kaćunkoMnoge ova prateća prigodna šarena scenografija velikoga vjerskog blagdana podsjeća na onu vezanu uz božićne ugođaje ili valentinovsko ozračje. Brojni, a među njima je tu i ("naše gore list", op.ur.) don Anđelko Kaćunko, drže kako je potrošački konzumerizam zaludio ljude, u tolikoj mjeri da su pred silinom trgovačkog diktata zaboravili na najvažniju stvar...

-...Na molitvu prema našim dragima koji su otišli. Umjesto toga oni koji su ostali pokazuju svoje sjećanje kroz aranžmane, lampione, sve te budalaštine, ponekad i vrlo visoke cijene. Gotovo da se nadmeću tko će imati veći buket, skuplju vazu, deblju svijeću dugotrajnijeg trajanja. Ma kao da je to bitno, sve je to samo smeće koje će ionako završiti u kontejnerima.

Kakve su to gluposti. Nekada se molilo puno više. Ljudi su naivni, povode se, kite grobove, bacaju uludo novce, troše, časte bogate trgovce.  A zar ne bi bilo pametnije da u sjećanje na svoje najmilije naruče svetu misu, ili te novce daruju onima koji ih uistinu trebaju, bolesnima, gladnima, napuštenima.

Ja držim da je više cvijeća, više svijeća, a u konačnici i više smeća. U to se pretvara Dan mrtvih koji su nam zapravo nametnuli – kaže don Kaćunko držeći da je ovaj blagdan zapravo posve besmislena stavka i kako bi, ako već postoji, zapravo trebao biti po logičnom slijedu stvari vezan uz Dušni dan.

Zbog razvoja potrošačkog društva ne čudi činjenica da su i blagdani postali objekt komercijalizacije...

PROČITAJTE VIŠE...

aranžmani, cvijeće

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online