Kriljanski brodari: Dosta nam je plaćanja cestarine i spomeničke rente

kriljanski jedrenjakUz sve višu cijenu dizela, vlasnici turističkih i izletničkih brodova okupljeni u Hrvatskoj udruzi privatnih brodara (HUPB) ogorčeni su što moraju plaćati sve više nameta koji nemaju nikakve veze s njihovim poslovanjem, kao što su naknade za autoceste i ceste u cijeni goriva, te spomenička renta i zbrinjavanje slivnih voda. No, to je samo dio teškoća s kojima se susreće oko 200 brodara iz HUPB-a, jer se, među ostalim, iz sezone u sezonu ponavljaju problemi s nedostatkom vezova u lukama koje lokalne vlasti najčešće “prodaju” stranim nautičarima iako i domaća flota uredno podmiruje lučke pristojbe. Čelnici Udruge, brodari Ivan Tomaš i Arsen Ercegović iz Krila Jesenica, tvrde kako predstavnici ministarstava turizma i gospodarstva ne pokazuju odgovarajući interes za probleme s kojima se suočavaju vlasnici turističke flote..., piše Gordan Zubčić na stranicama Slobodne Dalmacije. Pročitajte ...


VLASNICI TURISTIČKIH I IZLETNIČKIH BRODOVA

Dosta nam je plaćanja cestarine i spomeničke rente

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


kriljanski jedrenjak Uz redovite izdatke kao što su plaće i doprinosi za članove posade, porezi, gorivo, održavanje broda, lučke i boravišne pristojbe, te različite naknade za tehničke preglede i održavanje plovnih putova, vlasnici domaće turističke flote plaćaju i niz nameta koji nemaju nikakve izravne veze s njihovim poslovanjem. To su:

- naknade za ceste i autoceste u cijeni goriva
- spomenička renta
- naknada za zbrinjavanje slivnih voda
- doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori
- naknada za Hrvatsku turističku zajednicu.

Čelnici Udruge, brodari Ivan Tomaš i Arsen Ercegović iz Krila Jesenica, tvrde kako predstavnici ministarstava turizma i gospodarstva ne pokazuju odgovarajući interes za probleme s kojima se suočavaju vlasnici turističke flote iako samo članovi HUPB-a tijekom sezone zapošljavaju oko tisuću ljudi na brodovima, te još najmanje 2.000 osoba u pratećim djelatnostima kao što su održavanje brodova, proizvodnja hrane i pića, turističke agencije...


Ne trebaju im povlastice

jedrenjak– O kruzerima i malim obiteljskim hotelima ispisane su bajke, a mi radimo iste poslove bez ikakvih povlastica. Mi smo također izvoznici koji ostvaruju milijune eura prometa.

Već duže vrijeme tražimo samo dvadesetak metara obale u splitskoj i hvarskoj luci kako bismo se mogli pristojno privezati, ali bez učinka.

Ne zahtijevamo ništa besplatno, nego samo ravnopravan tretman za pristojbu koju plaćamo. Ako nas i dalje budu ignorirali, spremni smo na kraće prosvjede u splitskoj luci usred sezone – ističe Ivan Tomaš, predsjednik HUPB-a, te dodaje:


Skupi dizel ‘pojeo’ zaradu

– Za razliku od ribara, ne smijemo koristiti plavi dizel, nego nam Ministarstvo pomorstva već nekoliko godina subvencionira troškove goriva, i to u iznosu od šest milijuna kuna godišnje. Budući da je brodara znatno više od naših 200 članova, možete misliti koliko svaki od nas dobije za te svrhe.

kriljanski jedrenjak

Svjesni smo da je kasno za neke pomake u ovoj proračunskoj godini, ali nastojat ćemo da se i nama pomogne.

Primjerice, četvrtinu mojega prošlogodišnjeg prometa “pojelo” je gorivo, iznos je dosegnuo gotovo pola milijuna kuna, a da pri tome nisam podignuo cijenu usluga za jednu jedinu kunu.

Zbog mogućeg drastičnog poskupljenja dizela i “zamrznutih” cijena smještaja na njihovim brodovima, što ih diktiraju tržište i agencije koje dovode turiste, brodari već razmišljaju kako bi iduće godine mogli skratiti predsezonu i posezonu, te se usredotočiti samo na poslovanje u ljetnim mjesecima.


Brodarstvo je obiteljska tradicija

kriljanski jedrenjak– Brodarstvo je obiteljska tradicija kod većine naših članova koji djeluju od Dubrovnika preko Krila do Raba. Naši djedovi su vadili i prevozili pijesak trabakulima, naši očevi su se preorijentirali na turizam, a na brodovima već plove i naši sinovi.

Gotovo nitko od nas nema ni dana “staža” na zavodu za zapošljavanje. Borimo se na tržištu i prilagođavamo novim trendovima, pa upravo zbog toga ne želimo da nas država preko različitih nameta gura na dno.

Zbog čega mi plaćamo cestarinu ili spomeničku rentu?! To nema nikakve poslovne logike, a nama otežava poslovanje i tržišno preživljavanje – zaključuje Arsen Ercegović, dopredsjednik Udruge.

Povezani članci

Who's Online

We have 110 guests and no members online