Bežični internet za zadovoljnije goste

HotSpot - Bežični internet za turisteHotSpot, točke za bežični pristup internetu, danas su postale standardna usluga u turizmu. Korištenje interneta već odavno nije nužnost samo poslovnih korisnika. I turisti koji se žele opustiti u nekom otočnom hotelu zasigurno imaju razloga i želje za online povezivanje. Besplatan pristup internetu putem HotSpot lokacija ne obogaćuje samo ponudu hotela nego počesto i cijele destinacije. Neki hrvatski gradovi izradili su projekte besplatnog bežičnog pristupa internetu u svojim središtima za sve građane i turiste korisnike prijenosnih računala. Signalom besplatnog bežičnog pristupa internetu pokriveno je uže gradsko središte Rijeke. Za uspostavu HotSpota, područja pokrivenog bežičnim signalom, potrebno je zadovoljiti dva osnovna tehnička preduvjeta i osigurati koju tisuću, dvije kuna. Prvi je postojanje usmjerivača (routera) s ugrađenom podrškom za bežične mreže, koji je potrebno spojiti na brzu internetsku vezu, ADSL flat rate primjerice, kojim jednostavno planirate i kontrolirate troškove ...

e-Turizam

Bežični internet za zadovoljnije goste

HotSpot, točke za bežični pristup internetu, danas su postale standardna usluga u turizmu. Korištenje interneta već odavno nije nužnost samo poslovnih korisnika. I turisti koji se žele opustiti u nekom otočnom hotelu zasigurno imaju razloga i želje za online povezivanje

Piše: Robert Gabelić / PC Business
Izvor: PC Business

wirelessTelekom usluge koje turistički objekti nude svojim korisnicima već se dulje vrijeme ne mogu povezivati isključivo uz telefoniju - internet je danas realnost bez koje je život suvremenog čovjeka, pa tako i putnika, teško zamisliv. U hotelijerstvu je upravo zbog toga standard postalo svojim korisnicima ponuditi uslugu spajanja na internet - fiksnim priključkom putem ethernet priključka ili, još bolje, bežično, Wi-Fi tehnologijom, putem HotSpot lokacija.

Hrvatski hoteli sve češće nude uslugu bežičnog pristupa internetu, a mnogi to čine i besplatno

Takva usluga povećava razinu kvalitete koja se pruža gostima, i to bez prevelika ulaganja. Ovisno o veličini hotela, cijena pružanja usluge bežičnog pristupa internetu ne bi smjela premašivati svotu od nekoliko tisuća kuna. Naravno, uz uvjet da hotel već posjeduje minimalnu informatičku infrastrukturu i pristup internetu.


Nova realnost

HotSpot - Bežični internet za turisteU suvremenom poslovanju, pa naravno i u turizmu, konkurencija je nemilosrdna, a zahtjevi tržišta svakim danom sve veći. Stoga, ako u hotelu ne postoji i usluga spajanja na internet, mnogi će gosti to zacijelo jako zamjeriti pa hoće, vjerojatno, i zaobići.

Taj problem danas nešto umanjuju mobilni operateri, koji usluge širokopojasnog spajanja na internet nude korisnicima mobilnih telefona. Mreže današnjih operatera nadograđene UMTS-om na HSDPA tehnologiju omogućuju mobilan prijenos podataka brzinama i većima od 7 Mb/sec.

Problem je takvog spajanja na internet cijena, posebice u roamingu, pokrivenost samo u većim gradovima te nedostatak adekvatne opreme. HSPDA modem danas na tržištu posjeduju tek rijetki modeli prijenosnih računala, dok je Wi-Fi standard već više od tri godine.

Upravo je Wi-Fi tehnologija okosnica najrasprostranjenijih rješenja za bežični pristup internetu posredovanjem prijenosnih računala

HotSpot - Bežični internet za turisteKad je riječ o poslovnim korisnicima, nužnost pristupa internetu u hotelu sama po sebi je razumljiva. Bez interneta danas nema poslovanja. Komuniciranje elektroničkom poštom, videokonferencije, razmjene datoteka, excel tablica, prezentacija, postali su normalni, kao i rad izvan ureda.

No i gosti koji su se samo došli odmoriti također mogu poželjeti spojiti se na internet

Navika komuniciranja internetom nešto je čega se suvremeni čovjek ne želi lišiti ma gdje se nalazio. Iz nebrojenih je razloga posjedovanje HotSpot lokacije u hotelima jednostavno imperativ. Uprave hotela dvojiti jedino mogu o tome naplatiti uslugu svojim gostima ili im je ponuditi besplatno.


Turističke ponude gradova

Besplatan pristup internetu putem HotSpot lokacija ne obogaćuje samo ponudu hotela nego počesto i cijele destinacije. Malen iskorak u tom smjeru nedavno je pokušao Zagreb koji je, ograničivši domet ponuđenog interneta na web stranice Zagrebačkog holdinga, napravio, međutim, suprotan efekt. Naime, internetski pristup putem kojeg nije moguće poslati običnu elektroničku poruku teško ikoga može zanimati. U Hrvatskoj, na sreću, ima i boljih primjera.

Wireless internet

Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke, u suradnji s tvrtkom Krk sistemi d.o.o., izradio je projekt besplatnog bežičnog pristupa internetu u središtu grada za sve građane i turiste korisnike prijenosnih računala. Signalom besplatnog bežičnog pristupa internetu pokriveno je uže gradsko središte Rijeke.

Broj HotSpotova u Hrvatskoj nije velik, pogotovo onih besplatnih. Postoje i komercijalni, T-Comovi HotS-potovi. Pristup se tim HotS-potovim plaća, ali ako ste korisnik T-Comovih usluga, takav je pristup pojednostavnjen korištenjem postojećeg korisničkog računa, preko kojeg se obavlja naplata.
 

SPAJANJE NA BEŽIČNU MREŽU

Za postavljenje HotSpota koristi se Wi-Fi (Wireless Fidelitv) tehnologija, bežična računalna mreža zasnovana na IEEE 802.11 specifikacijama koje opisuju skupinu standarda bežične komunikacije što ih je razvila radna grupa 11. međunarodnog tijela IEEE 802. Wi-Fi je marka Wi-Fi Alianse, koja propisuje standarde i izdaje potrebne certifikate za sve Wi-Fi uređaje.

Da bi se pristupilo internetu putem Wi-Fi tehnologije, potrebna je bežična mrežna kartica, koja je danas standardni dio svakog prijenosnog računala. Osim prijenosnih računala, Wi-Fi podršku posjeduju i napredni modeli mobilnih telefona, igraće kozole, pa i neki modeli digitalnih fotoaparata.

Wi-Fi


TEHNIČKI PREDUVJETI HOTSPOT LOKACIJA

Za uspostavu HotSpota, područja pokrivenog bežičnim signalom, potrebno je zadovoljiti dva osnovna tehnička preduvjeta. Prvi je postojanje usmjerivača (routera), koji je potrebno spojiti na brzu internetsku vezu, ADSL primjerice. Na odabranoj lokaciji nužno je osigurati i izvor struje napona 220V.

Na usmjerivač se potom dodaje pristupna točka, access point AP, s funkcijom prosljeđivanja bežičnog signala. Danas su vrlo popularni usmjerivači s ugrađenom podrškom za bežične mreže.

Zona pokrivenosti signalom, ovisno o konfiguraciji terena ili rasporedu zidova, u posjeku je od 30 do 200 metara. Za pokrivanje većih i složenijih objekata u pravilu se koriste dodatne antene te više AP uređaja.

WI FI zone


SMS za goste hotela

Prošle su godine Solaris hoteli svojim gostima ponudili uslugu Solaris SMSinfo. Riječ je o besplatnoj usluzi koju je Solaris kreirao zajedno s domaćim telekom operaterom T-Mobileom. Usluga SMSinfo dostupna je na zahtjev i može se zatražiti za prijave u Solarisove hotele. Ponajprije je namijenjena korisnicima stranih mobilnih mreža koji odaberu T-Mobile kao svog operatera u roamingu.

Usluga se aktivira SMS-om, nakon čega gostu svakodnevno stižu različite obavijesti i korisne informacije - vremenska prognoza, jelovnik u restoranu, happy hour za iznajmljivanje pedalina, obavijesti o koncertima, coctail-partvjima...

SMSinfo osmislila je tvrtka Lamaro, koja je izradila i aplikaciju za slanje poruka te cjelokupnu platformu za obavljanje usluge. T-Mobile pruža infrastrukturu, a sav sadržaj kreira isključivo Solaris.

iPod u hotelima

Telekom usluge u hotelima brzo se šire i izvan komunikacijske domene. Osim naprednih mrežnih sustava kojima se distribuira video i glazbeni sadržaj u svaku sobu, neki hoteli svojim gostima priređuju i dodatna tehnološka iznenađenja. Alila Ubud jedan je od hotela koji nude iPod Appleov muzički uređaj svim gostima hotela tijekom boravka u njemu.

Ti digitalni svirači dolaze u kompletima s Altec Lansing dokovima nudeći čist i snažan zvuk u svakoj sobi. Gostima je na raspolaganju iPod sa 1000 pjesama, među kojima dominira jazz, klasična i suvremena glazba. Za one koji nisu zadovoljni osnovnim izborom, na raspolaganju je i dodatni izbor glazbe iz hotelske fonoteke.

Povezani članci

Who's Online

We have 330 guests and no members online