40 godina interneta

arpanetZa 300 godina koja će obljetnica biti povijesno važnija? Jučerašnja, o početku Drugoga svjetskog rata prije 70 godina, ili današnja, o 40 godina od početka interneta? Dana 2. rujna 1969. godine na UCLA, Kalifornijskom sveučilištu Los Angelesu dva su računala izmijenila besmislene podatke, tek toliko da se potvrdi da je veza moguća. Za mjernim uređajima koji su to potvrdili stajao je Leonard Kleinrock. To je početak vojne mreže ARPAneta, računalne mreže koja će nezadrživo prerasti u današnji internet, globalnu kralježnicu za razmjenu informacija. Internet danas nije povlastica, nego potreba – njime se svakodnevno služe dvije milijarde ljudi ...


OBLJETNICE

40 godina interneta

Na sveučilištu UCLA prvi su put prije četiri desetljeća poslani podaci u ARPAnetu, mreži koja će postati globalna i evoluirati u današnji internet

Piše: Miroslav Ambruš-Kiš / Večernji List
Izvor: Večernji List

Već 29. listopada 1969. ostvarena je veza između sveučilišta UCLA i Instituta na Stanfordu, a potom se proširila na sveučilišta Berkeley i Utah. Sveučilišta su se nastavila umreživati.

Mreža se nezadrživo širila najprije među sveučilištima, a potom je 1973. preskočila Atlantik u Veliku Britaniju i Norvešku. Sve poslije toga je povijest.

pioniri Interneta
Pioniri interneta iz ARPAneta poslije 40 godina, sa slikom koja se tada nije smjela objaviti


Danas bi internet u normalnim državama morao biti dio komunalne infrastrukture, nešto poput električne i plinske mreže koja u kućanstva dovodi energiju, vodovoda, kanalizacije, grijanja.

Internet je ipak u razvijenim zemljama često zarobljen u komercijalnim tvrtkama, a u nedemokratskim je zemljama pod nadzorom jer se mrežom čitaju odabrane informacije i komunicira sa svima.

Povezani članci

Who's Online

We have 106 guests and no members online