Zbogom skrivanju picavanja i jedinica

Ako projekt zaživi, djeca u osnovnim i srednjim školama od svojih roditelja više neće moći skrivati izostanke s nastave i loše ocjene. Kaštelanska tvrtka Azija d.o.o. pokreće pilot projekt "Internet školski dnevnik" koji je jučer promoviran i javnosti predstavljen u eko-etno selu Radošić-Škopljanci, a u samom startu počet će se primjenjivati u deset osnovnih škola s područja Splitskodal-matinske županije. Papirnati školski dnevnici odlaze u prošlost, a kroz naredne dvije godine svaka učionica u Hrvatskoj trebala bi biti pokrivena ovim programom, nada se direktor tvrtke Vladimir Škopljanac. Roditeljima bi plaćanje mjesečne pristojbe za dobivanje svih informacija i podataka o svojoj djeci iznosilo osam kuna mjesečno ...

IZ KAŠTELA U SVIJET PROJEKT TVRTKE 'AZIJA' POD NAZIVOM INTERNET ŠKOLSKI DNEVNIK'

Piše: Jakov Žarko / Slobodna Dalmacija

Pilot projekt "Internet školski dnevnik" je sustav podataka pedagoške dokumentacije škola na internetskom portalu. Portal se sastoji od dva dijela, prvi dio čine administraciju škole i administraciju razreda, a radi se o osobama zaposlenicima škole koji imaju pravo uvida u pedagošku dokumentaciju, dok drugi dio čine korisnici odnosno roditelji ili skrbnici učenika.

U samom startu pilot-projekt 'Internet školski dnevnik' počet će se primjenjivati u 10 škola Splitsko-dalmatinske županije, a kroz dvije godine trebao bi biti prisutan u svakoj učionici

Osnovni cilj portala je pravovremeno i lako dostupno informiranje roditelja učenika o učenju, vladanju i drugim informacijama vezanim za plan i program škole. Informacije su dostupne kroz tri različita medija. Roditelj će moći ući u dio portala gdje se nalaze podaci samo njegovog djeteta i iste pregledati, a informacije za to može dobivati na svoju e-mail adresu i mobitel putem SMS-poruka.

Slanje e-maila i SMS-a odvija se automatski svaki dan. Isto tako roditelj će moći izabrati način primanja informacija i vrijeme primanja informacija, dok iste te radnje ako to ne želi, može i otkazati. Osnovne i srednje škole na kraju školskih godina imat će mogućnost ispisivanja i svjedodžbi. Svi podaci uneseni u ove baze imaju mogućnost prijenosa u druge informatičke formate ako se za to ukaže potreba pri konačnoj obradi svih obrazovnih baza u Republici Hrvatskoj.

Na predstavljanju programa među ravnateljima škola našla se i profesorica Jadranka Šošić, inače ravnateljica OŠ Bijaći iz Kaštel Novog.

- Ovaj projekt omogućuje roditeljima kontinuirani uvid u odgojna i obrazovna postignuća njihove djece, a samim tim djeluje preventivno u smislu i sprječavanju neželjenog ponašanja djece, posebno u fazi pubertetske dobi. Vrijeme će pokazati prednost i eventualne nedostatke na prvi pogled dobrog i ambiciozno osmišljenog projekta. Neosporno i neupitno dobra strana ovog projekta je to što će sve uključene škole odnosno učionice u Hrvatskoj biti u potpunosti informatizirane - izjavila je profesorica Šošić. Isto tako dodala je kako je i sam autor programa Vladimir Škopljanac bio učenik OŠ Bijaći, kao i njegova kći danas, pa im je u školi stoga bila želja da budu jedni od prvih uključenih u ovaj projekt.