WMF: Mediji još ne znaju kako naplatiti sadržaj na internetu i zadržati publiku

online medijiKako naplatiti internetski sadržaj jedna je od preokupacija vodećih medijskih kuća u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Iako postoji niz modela naplate, eksperimenti koje su provodili The New York Times ili Financial Times pokazali su se iznimno skupi i često neuspješni, pa je dio domaćih izdavača, u sklopu panel-rasprave na Weekend Media festivalu u Rovinju zaključio da je najisplativiji model čekati da se neki od njih pokaže ispravnim, a u međuvremenu u cijelosti pružati korisnicima besplatan sadržaj. 18 milijuna kuna trenutno je vrijedno hrvatsko tržište oglašavanja u internetskim medijima, a stručnjaci procjenjuju da će se internetsko oglašavanje proširiti za pet do deset puta, pa će novca za razvoj interneta biti i bez naplate sadržaja. Ipak, jedan od najvećih izdavača novina najavio je uvođenje naplate sadržaja, poput kolumni ...


WEEKEND MEDIA FESTIVAL U ROVINJU

Mediji još ne znaju kako naplatiti sadržaj na internetu i zadržati publiku

Stručnjaci procjenjuju da će se internetsko oglašavanje proširiti za pet do deset puta, pa će novca za razvoj interneta biti i bez naplate sadržaja. Ipak, jedan od najvećih izdavača novina najavio je uvođenje naplate sadržaja, poput kolumni

Piše: Marina Šunjerga / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Najveći dio internetske publike zapravo imaju izdavači tiskovina, koji su razvijali i web izdanja, pa je izazov novoga doba postao - kako početi naplaćivati sadržaj koji je nekoliko godina korisniku bio dostupan bez naplate.

NYT je na temelju podataka o prihodima još 2005. odlučio naplaćivati internetski sadržaj. Iako su imali 13,3 milijuna posjetitelja na svojim stranicama, ti su im korisnici donijeli oko 50 milijuna dolara prihoda, ili osam puta manje od 405 milijuna dolara koji su im se u blagajnu slili od 1,5 milijuna redovnih čitatelja. Zato su odlučili naplaćivati sadržaj stranice osam dolara na mjesec. Model se nije pokazao uspješnim jer je NYT zbog 227.000 pretplatnika izgubio 13 milijuna posjetitelja.

Tad se počelo raditi na novom modelu koji se implementira ove godine i koji prepoznaje tri vrste korisnika: one koji će rado platiti uslugu, neodlučne te one koji nikako ne žele platiti internetski sadržaj.

Model naplate svodi se na to da se svim korisnicima dopusti besplatno čitanje 20 članaka, nakon čega se daljnje korištenje sadržaja mora platiti. Izrada tog modela stajala je 40 milijuna dolara. Riječ je o tome da se broj potencijalnih pretplatnika povećava 18 posto koliki je udjel neodlučnih, a korisnici koji ne žele plaćati sadržaj podižu broj klikova, što je temeljni kriterij za plasman oglasa.

webovi


18 milijuna kuna vrijedno je hrvatsko tržište oglašavanja u internetskim medijima

Njemačka korporacija koja je lani zaradila gotovo tri milijarde eura, a u nizu izdanja najpoznatija je po Bildtu, svojim modelom želi postići jednak dio prihoda od interneta, kombinacijom oglašavanja i pretplate, te od prodaje tiskovina. Na stranici Bildta 70 posto sadržaja je besplatno, dok se manji dio izabranih tekstova i usluga naplaćuje, a Financial Times je postupnim smanjenjem besplatnoga sadržaja tijekom osam godina broj pretplatnika povećao na 200.000 uz zadržavanje oglasa, po čemu je njegov model jedan od uspješnijih.

Zapravo, svaki medij trebao bi izabrati svoj put naplate sadržaja, jer nema univerzalnoga pravila za uspjeh. Hrvatsko tržište oglašavanja u internetskim medijima vrijedno je oko 18 milijuna kuna, a većina oglasa plasira se kroz medije vodećih izdavača tiskovina u državi.

Stručnjaci procjenjuju da će se tržište u idućim godinama proširiti pet do deset puta, pa će novca za razvoj interneta biti i bez naplate sadržaja. Ipak, jedan od najvećih izdavača novina najavio je uvođenje naplate sadržaja, poput kolumni i vjeruje u uspjeh vodeći se time da čitatelj odabirom medija ne kupuje informaciju, već »kupuje određenu interpretaciju infomativnog sadržaja«.

Rasprava o internetu uvijek za sobom povlači i raspravu o odumiranju tiska, ali stručnjaci tvrde da će prodorom interneta više nastradati televizija, nego tisak.

Povezani članci

Who's Online

We have 451 guests and no members online