Sloboda interneta u RH stvar je - interpretacije

Prošlotjedni okrugli stol "Sloboda medija u RH - je li internet u RH slobodan medij" održan u Zagrebu u Europskom domu nije imao konkretnih rezultata niti zaključaka, piše Nebojša Grbačić, novinar (propalog projekta Sutra.hr) i bloger. Iako je odabir gostiju bio i više nego relevantan, diskusija se razvodnila u samom početku. Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a održao je mlaku prezentaciju o cyberbullyingu, pedofiliji i krađi identiteta. Na pitanja o zatvaranju blogera i facebookovaca nije imao konkretnih odgovora jer se nije pripremio, tvrdeći da su ga krivo uputili u tematiku okruglog stola. Nenad Stazić, SDP-ov zastupnik i predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije RH Sabora rekao je ponešto suvislo, no ništa novo. Nataša Ðurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, na trenutke je razborito govorila, no opet ništa posebno vezano uz temu. Tek se novinar i bloger Željko Peratović dotaknuo teme, no svima je bilo jasno da o slobodi izražavanja na internetu neće biti previše riječi ...

SLOBODA INTERNETA U RH

Sloboda interneta u RH stvar je interpretacije

Piše: Nebojša Grbačić / Jutarnji.hr, Reci.hr

Prošlotjedni okrugli stol "Sloboda medija u RH - je li internet u RH slobodan medij" održan u Europskom domu nije imao konkretnih rezultata niti zaključaka. Tek se novinar i bloger Željko Peratović dotaknuo teme, no svima je bilo jasno da o slobodi izražavanja na internetu neće biti previše riječi...

PROČITAJTE POST U CIJELOSTI..
http://www.reci.hr/blogs/zivot_20/archive/2009/02/28/sloboda-interneta-u-rh-stvar-je-interpretacije.aspx

Cijela fama oko spomenutog okruglog stola na kraju se opet svela na slučaj Damira Finitića (Vukovarac.org) i činjenicu da će u zatvor. Koliko god suosjećao s Fintićem i njegovim slučajem, jednom zapravo tužnom vukovarskom pričom o dalekosežnosti "ruke pravde" lokalnog moćnika koji se odlučio obračunati s kritikom na svoj račun, ne mogu više slušati, gledati niti čitati tu zamjenu osnovnih teza i generalno nepoznavanje materije o kojoj se naširoko raspravlja.

Prije svega, Fintić nije prvi bloger koji će u zatvor zbog svojih rečenica niti je Hrvatska prva europska zemlja koja će čvrstom nogom ugaziti na slobodu online izražavanja. Fintić je bivši vlasnik portala Vukovarac.net, elektroničke publikacije (a ne bloga) koja je pred očima zakona sasvim legitiman medij i na kojemu nije dopušteno klevetanje. Netko je napisao prijeteći i uvredljiv komentar na račun Vladimira Štengla, bivšeg gradonačelnika Vukovara, Fintić to nije pobrisao i zbog toga je kazneno gonjen.

Zbog nanesenih "duševnih boli", morao je platiti kaznu. Nije ju platio pa ga sad čeka zatvor. I to je to. Nema tu ni "b" od bloga ili blogera. Blogom se počeo baviti kasnije, postao je jedan od članova Blogerske organizacije koja mu u svojim plemenitim nakanama želi pomoći, no nije bio bloger kojemu će zatvorom naplatiti pravo da se slobodno izražava, pravo koje mu je zajamčeno toliko spominjanim člankom 38. Ustava RH koji svima jamči slobodu izražavanja.

Damir Fintić žrtva je nekoliko nesretnih i ispolitiziranih okolnosti, ali nikako žrtva cenzure blogera. O takvoj vrsti cenzure moći ćemo govoriti tek onda kad svi usvojimo osnovne pojmove, naučimo razliku između novinara, blogera, građana novinara, političkih aktivista i ponešto preciznije počnemo imenovati pojmove i situacije.

Kad isto gradivo utvrde i strukture vlasti i počnu se ponašati kao profesionalci, političari s kičmom u svakom trenutku spremni na kritiku svojeg javnog djelovanja - ovakvih i sličnih slučajeva neće ni biti.

Shvatit ćemo da je sloboda interneta (u RH i generalno) stvar interpretacije, no barem ćemo svi govoriti isti jezik.

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online