Novi porezi: Slijedi li masovno odjavljivanje apartmana?

apartmaniNeke osobe koje ostvaruju neki dohodak od imovine tako što iznajmljuju apartmane, stanove, sobe i postelje, te vode poslovne knjige, od iduće će godine po novom Zakonu o doprinosima koji stupa na snagu 1. 1. 2009. morati plaćati najmanje 20.000 do 32 tisuće kuna obveznih doprinosa. Doprinosima će podlijegati samo osobe koje su prošle godine od najamnine, zakupnine, iznajmljivanja apartmana, stanova i postelja putnicima  i organiziranja kampova ostvarili više od 85.000,00 kn primitka ili na vlastiti zahtjev dohodak utvrđuju putem poslovnih knjiga, dok ostale osobe koje dohodak od imovine utvrđuju putem rješenja Porezne uprave (paušalno utvrđen dohodak te dohodak kao razlika između ostvarenih primitaka i paušalno propisanih izdataka od 30%) ne podliježu plaćanju doprinosa... Znači li to da nas čeka masovni bijeg iz legalnog "Zimmer freia" i odjavljivanje i onog malog broja legaliziranih podstanarstva?

ZIMMER FREI
 
Slijedi li masovno odjavljivanje gostiju?
 
Piše: Ljubica Gatarić / Večernji List
 
Osobe koje su u prethodnoj godini ostvarile više od 85.000,00 kn primitka ili na vlastiti zahtjev dohodak utvrđuju putem poslovnih knjiga, od 2009. će morati plaćati najmanje 20.000 do 32 tisuće kuna obveznih doprinosa.
 
Ostale osobe koje dohodak od imovine utvrđuju putem rješenja Porezne uprave (paušalno utvrđen dohodak te dohodak kao razlika između ostvarenih primitaka i paušalno propisanih izdataka od 30%) ne podliježu plaćanju doprinosa.
 
Niz novosti
 
Od siječnja 2009. stupa na snagu novi Zakon o doprinosima koji donosi niz novosti od kojih je najkontroverznije uvođenje plaćanja svih obveznih doprinosa na dohodak ili dobit od imovine za osobe koje poreznu obvezu utvrđuju putem poslovnih knjiga. Doprinosi bi se plaćali mjesečno temeljem rješenja Porezne uprave.
 
Ako bi neka osoba ostvarivala navedeni dohodak uz radni odnos, onda bi plaćala doprinose po propisima za tzv. drugu djelatnost, a obveza doprinosa bi ovisila o visini ostvarenog godišnjeg dohotka koji bi se utvrđivao prema podnesenoj godišnjoj poreznoj prijavi.
 
Udruga za zaštitu prava i interesa poreznih obveznika zatražila je da se ukine spomenuta zakonska odredba jer nije u duhu europske prakse i dovodi niz nelogičnosti.
 
Ne dogodi li se to, udruga upozorava građane koji iznajmljuju imovinu i utvrđuju dohodak ili dobit putem poslovnih knjiga što ih čeka, te im sugerira da “eventualno poduzmu određene korake”.
 
 
Čeka li nas masovni bijeg iz legalnog Zimmer freia?
 
Znači li to da nas čeka masovni bijeg iz legalnog Zimmer freia i odjavljivanje i onog malog broja legaliziranih podstanarstva? 
 
Udruga navodi da u europskim državama imovina nije temelj za obvezno osiguranje osoba za rizike starosti, invalidnosti i smrti tih osoba već se obvezna osiguranja zasnivaju na radnom odnosu.
 
Vlasnik se ne može socijalno osigurati putem imovine, a postavlja se i pitanje  diskriminacije osoba kod plaćanja doprinosa po osnovi primitaka od imovine.
 
 
Tko plaća a tko neće trebati platiti
 
Doprinosima će podlijegati samo osobe koje dohodak od imovine (od najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova i postelja putnicima  i organiziranja kampova) utvrđuju putem poslovnih knjiga jer su u sustavu PDV-a ili su u prethodnoj godini ostvarili više od 85.000,00 kn primitka.
 
Ostale osobe koje dohodak od imovine utvrđuju putem rješenja Porezne uprave (paušalno utvrđen dohodak te dohodak kao razlika između ostvarenih primitaka i paušalno propisanih izdataka od 30%) ne podliježu plaćanju doprinosa.
 
Predsjednik udruge Milivoj Friganović kaže da zakonodavac kod uvođenja novih odredbi nije uopće uvažavao važeće propise, jer inače ne bi došlo do opisanih apsurda.

Povezani članci

Who's Online

We have 132 guests and no members online