Odgoj djece: Premalo pravila uzrokuje više problema

Premalo pravila uzrokuje više problemaDanas kada je nekoliko generacija, koje su odgajane prema modelu popustljivog odgoja, odraslo, vidimo da ovakav model pravi štetu stvarajući novu patologiju. Riječ je o razmaženoj i prezaštićenoj djeci. Popustljivost u odgoju otišla je u suprotnost - stalno se pokazuje ljubav, a izbjegava se discipliniranje, a oni svaki pokušaj discipliniranja doživljavaju kao negaciju ljubavi. Popuštanje i povlađivanje djeci - iz bilo kojih razloga - nikako nije dobro. Također, psiholozi i pedagozi savjetuju roditelje da izbjegavaju odnos u kojem nema autoriteta. Djeci su potrebni roditelji, jer prijatelje trebaju naći među svojim vršnjacima. Razmaženo dijete nije ono koje je imalo mnogo roditeljske ljubavi, nego ono kojem su nedostajala pravila ...

PREMALO PRAVILA UZROKUJE VIŠE PROBLEMA

Djecu kvari manjak reda i discipline

Piše: T.K.
Izvor: Glas Slavonije


djecaDječji psiholozi vjeruju da je izostanak rutine najopasnija roditeljska pogreška. Dosljednost se teško provodi, ali jasno ukazuje na odlučnost u određenom postupku. Mame i tate često popuštaju da bi ublažili osjećaj krivnje.

Roditelji dopuštaju neka “dječja pravila”, previše poštuju želje mališana, umjesto da precizno utvrde kada je vrijeme za jelo, spavanje. Psihoterapeuti kažu da roditelji pod svaku cijenu žele vidjeti sretno dijete i zato ispunjavaju želje, molbe, zahtjeve...


Obvezna rutina

Psihoanaliza je pokazala da djeca koja nisu dobivala dovoljno ljubavi u djetinjstvu odrastaju u neurotične osobe. Zato su roditelji u fokus stavili djetetove osjećaje, doživljaj da je voljeno.

Danas kada je nekoliko generacija, koje su odgajane prema modelu popustljivog odgoja, odraslo, vidimo da ovakav model pravi štetu stvarajući novu patologiju. Riječ je o razmaženoj i prezaštićenoj djeci.

Popustljivost u odgoju otišla je u suprotnost - stalno se pokazuje ljubav, a izbjegava se discipliniranje, a oni svaki pokušaj discipliniranja doživljavaju kao negaciju ljubavi.


Bijeg od neugodnosti

Roditelji često popuštaju djeci i kako bi izbjegli scene. Odrasli trebaju prihvatiti da se o nekim stvarima može, a o nekima ne može raspravljati. Jednako tako, još jedna varka često se provlači, a to je da su djeca kojoj dobro ide u školi odgojena i pristojna.

Pedagozi savjetuju roditelje da osim poticanja na učenje, za dijete je važno i obavljanje kućnih poslova i stvaranje radnih navika.

Psiholog dr. Arik Sigman u knjizi “Razmažena generacija” opominje da smo u zapadnom civilizacijskom krugu napravili tragičnu pogrešku kad smo poistovjetili ljubav i odgoj, te da je vrijeme da te pojmove razdvojimo. Nije ljubav ta koja kvari decu. Kvari ih nedostatak discipline.

Psihoterapeuti upozoravaju kako svi moramo ponovno kolektivno učiti, uključujući i ponekog stručnjaka, da discipliniranje djece nije izraz neljubavi nego ljubavi. Treba pomoći djeci da shvate kako postoje i korisne stvari koje su neugodne, a koje moraju naučiti i usvojiti. I zato je nova formula odgoja: ljubav plus disciplina.


Važna ograničenja

Uloga roditelja je naučiti dijete kako stvari funkcioniraju i kako autoritet treba poštovati. Prijatelj prijatelju ne može reći: “Ne smiješ to raditi”, a to je važna uloga roditelja. Ipak, to ne znači da roditelji i djeca ne trebaju razgovarati.

Nesuglasice oko autoriteta trebaju se riješiti i uspostaviti u razumne okvire tijekom osnovne škole. Pubertet je krizna točka. Tada se konflikti povećavaju i ako niste naučili međusobno rješavati probleme i situacije, sukobi mogu eskalirati.

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online