Jiri Menzel snima dokumentarce o Hrvatskoj

Jiri MenzelProslavljeni češki redatelj i oskarovac Jiri Menzel sastao se s ministrom turizma Damirom Bajsom na razgovaro o snimanju dvaju dokumentarnih filmova u kojima će Menzel na osebujan i duhovit način ispričati priču o Hrvatskoj te dati svoj pogled na Dubrovnik i povijest dolaska čeških turista na Jadran. Dokumentarci se snimaju u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije, a radni naslovi su "Naše more, vaše more" i "Moja Hrvatska". Na upit hoće li Hrvati biti prikazani kao zavodnici, to jest "galebovi", Menzel poručuje kako se ne trebaju bojati za ugled jer zna da "Hrvati poboljšavaju genetski kod Čeha" ...

Menzel snima dokumentarce o Hrvatskoj

Poznati češki redatelj Jiri Menzel snima dokumentarne filmove o ljepotama Hrvatske. Ministar Bajs nada se da će filmovi pomoći i hrvatskom turizmu.

Izvor: Monitor.hr, HINA

Filmovi se snimaju na Jadranskoj obali - u Dubrovniku, Makarskoj, Baškoj i Kaštelima te svim mjestima u koja dolaze češki turisti, a snimanje se planira završiti krajem godine.

Jiri Menzel

U dokumentarcu "Moja Hrvatska" Menzel će izraziti dojmove o ljudima s kojima je radio u Dubrovniku, predstavama te samome gradu u kojemu je mnogo režirao, primjerice "Hamleta" na Lovrijencu i "Nemoćnika u pameti" na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Drugi film "Naše more, vaše more" govori o tome otkuda potječe ljubav Čeha prema Dalmaciji i hrvatskome moru, posebno o povijesti dolaska čeških turista, koja seže stotinu godina unazad.

"Bit će to topla, menzelovska priča, pozitivna i dobronamjerna, u kojoj je sve protkano s duhovitosti", rekao je urednik Dokumentarnog programa HTV-a Miro Branković.

"Dali smo mu slobodu i otvorene ruke u radu pa nas može i pecnuti ondje gdje mislimo da smo genijalni", rekao je.

Menzel, kojemu su to prvi dokumentarni filmovi koje radi, misli da oni neće utjecati na poboljšanje odnosa dvaju naroda jer su ti odnosi već sjajni.

Na upit hoće li Hrvati biti prikazani kao zavodnici, to jest "galebovi", Menzel poručuje kako se ne trebaju bojati za ugled jer zna da "Hrvati poboljšavaju genetski kod Čeha".

Takve filmove naša konkurencija nema, rekao je ministar Bajs, koji misli da se filmovi trebaju iskoristiti na najboji mogući način ne samo za Češku kao jako važno tržište, nego i za promidžbu u drugim zemljama.

Podsjetio je da je samo lani Hrvatsku posjetilo oko 650.000 čeških turista.

Povezani članci

Who's Online

We have 278 guests and no members online