Jurišićeve ukorične priče o prošlim, turobnim vremenima

Nedavno su javvnosti predstavljene dvije knjige "Knjiga od očaja“ i "Perunova djeca", obje u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Podstrane. Riječ je o romanima Zorana Jurišića, nositelja mnogih kulturnih zbivanja u Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, novinara i urednika „Podstranske revije“, zaslužnog organizatora pjesničkih susreta Dobrojutro more, ali i potvrđenog pjesnika i književnika o čemu svjedoče četiri njegove pjesničke zbirke: "Lađa bez kormila“ (2000), "Nebo je moja domovina“ (2004), "Sijač na poljima snova“ (2005), "Pjesni od suza skovane“ (2014) te pjesnički izbor iz godine 2014. Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo.

JURIŠIĆEVA PRIČA O PROŠLIM, TUROBNIM VREMENIMA

Izvor: Savez za Poljica

Zoran Jurišić se, po riječima dr. sc Miljenka Buljca, potvrdio i uvodno spomenutim povijesnim društvenim romanima. Prvi od njih, „Knjiga od očaja“, svojom se strukturom približava romanu riječi, a drugi, „Perunova djeca“, romanu lika. Romani sadrže preko pedeset autorskih araka, a sam autor k tome još najavljuje trilogiju, vjerojatno i tetralogiju.

Prvijenac „Knjiga od očaja“, napisan na gotovo 500 stranica, sukcesivno prikazuje povijesna zbivanja i politička previranja od kraja prvog desetljeća protekloga stoljeća do ratnih previranja četrdeset i treće u Podbrdici (u nazivu naseljena mjesta lako je prepoznati Podstranu), također i u okolnim priobalnim mjestima podno Peruna Peruna, Mosora i Kozjaka, ali i zbivanjima vezanim uz sudionike u Slavoniji i Bosni.

Zoran Jurišić uspio je objektivno i nepristano prikazati svoje viđenje svijeta i ključnih povijesnih zbivanja u međuraću, Drugom svjetskom ratu i neposredno nakon njega. Unio je nove poglede na protekla zbivanja i ljude, i na novi povijesni koncept koji humanim stavovima vodi k miru i pomirenju Perunove djece, uklanjanju predrasuda i brisanju ideološkoga jaza među potomstvom zaraćenih strana.

Potrebno je spoznati kako postoje oprječna shvaćanja istine o svijetu te ljudski ideali koji čovjeka mogu izravno odvesti u propast, u zločin, čak i u masovna ubijanja drugih i drugačijih, mogu izazvati bolne rane i traume, stradanja i katastrofe. Pomirenje je moguće samo spoznajom istine, prihvaćanjem i priznanjem zločina, osudom nametnutih ideologija koje su provodile likvidacije nakon prijekih sudova i masovnih stradanja počinjenih zbog ideoloških razloga. Izbavljenje je moguće samo katarzom, pročišćenjem, koje tek nakon kajanja onih koji brane takvu ideologiju, mogu onima na strani nositelja žrtve donijeti osjećaj oprosta i božansku nadu. Prosudbe o tim složenim psihičkim procesima, autor je prepustio budućim recipijentima.

Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu već spomenuti dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo. Ministarstvo kulture RH uvrstilo je Jurišićeve romane u svoje programe i pružilo financijsku potporu njihovu tiskanju.

Nama preostaje zadovoljstvo čestitanja autoru što ovim osvrtom i činimo, vama da se dohvatite čitanja, a svima zajedno da mu zaželimo puno uspjeha u daljem radu i stvaralaštvu.