Kakav narod, takva i vlast

Kakav narod, takva i vlast. Nema tu velike filozofije; ne treba pisati knjige i naručivati istraživanja. Hrvatska, naime, ima upravo onakvu vlast kakvu njezini građani i zaslužuju. Vladajući su samo preslika većine koja je - objašnjenje slijedi u nastavku teksta - nepovratno kontaminirala hrvatsko društvo. U koga god uprete prstom, nećete pogriješiti. Mali političari, načelnici, pročelnici i slični nebitnici, ili veliki političari, predsjednici, ministri i ostali samodopadnici, nisu ništa gori od malih ljudi, blaziranih vrtnih patuljaka, koji se zamišljaju u velikim ulogama i grandioznim predstavama..., piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije ...

POPULARNI MILAN

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija

Jučer oko osam, u redu za kruh, svatko sa svojom tankom fetom u glavi, šutnju, bolje rečeno mrzovolju — proklinjanje četvrtka što nije petak i slični izgovori - prekinule su vijesti na radiju. O Bandiću se govorilo. O popularnom Milanu. 0 tome kako se odlučuje hoće li ga pustiti iz pritvora.

- Jadan čovik - sebi u bradu će pekar. Roba, recimo, 40 godina. Plaća maksimalno 3500 kuna. Perspektiva: doživotni pekar, šef noćne smjene.

- Od komunista ništa bolje nije moga ni očekivat - nadopunjuje ga prodavačica, mlada, nema niti 25, krušna mrvica. Plaća: uz rad nedjeljom i blagdanima, 2500 kuna. Perspektiva: salamoreznica.

- Jugoslaveni, krvi mu se žele napit - uključuje se i gospođa prva u redu za kupnju. Bakica u starim sandalama. Mirovina: 1300 kuna. Bez ikakve perspektive.

- Nisu mogli podnit šta je Hrvat i katolik i šta ga narod voli - pojačava ton, da se i nju čuje, nastavnica likovnog odgoja. Fakultet je završila prije 10 godina, ali još radi na zamjeni. Na pola satnice. Plaća: nitko ne zna, srami se priznati. Perspektiva: još puno godina srama.

- Neviniji je od diteta. Iz aviona se vidi da su mu sve namistili - zaključuje suhonjavi čovjek na kraju reda, ostali kimanjem glave potvrđuju da bolji zaključak ni sami ne bi smislili. Umjesto da on nosi odijelo, odijelo nosi njega. Ostario je poput psa. U jednoj godini najmanje sedam ih je proživio. Plaću mjesecima nije vidio. Perspektiva: samo neka Bandić iziđe na slobodu i sve će biti bolje.

Povezani članci

Who's Online

We have 575 guests and no members online