Kamo ide Hrvatska?

Šestero uglednih stručnjaka - ekonomista, ekologa, inovatora, eksperata za umjetnu inteligenciju i društvenih teoretičara - na stranicama tjednika Globus iznosi svoja predviđanja za desetljeće koje je pred nama: može li Hrvatska u idućih deset godina postati obećana zemlja visoke tehnologije, čiste industrije i dobrih plaća te hoće li se othrvati opasnostima neliberalne demokracije i radikalnih političkih koncepcija koje stavljaju na kušnju liberalno-demokratske zasade Europske unije? Kamo ide Hrvatska?

Kamo ide Hrvatska?

Izvor: Globus

Mala zemlja puna života prije desetak je godina pozivala turiste da otkriju Mediteran kakav je nekada bio. Hoteli s pet zvjezdica mogli su se nabrojiti na prste jedne ruke, a kontinentalni krajevi, uključujući i glavni grad, samo sanjati o turizmu. Danas Hrvatsku svake godine posjeti pet puta više turista nego što ima stanovnika.

Zahvaljujući turizmu, nekako je preživjela petogodišnju recesiju usred koje je postala i članica Europske unije, stoje tisućama građana omogućilo da se puno lakše otisnu živjeti i raditi u bogatije zemlje Zapadne Europe. Prije samo pet godina gorući je problem bila nezaposlenost, a danas se mnogi poslodavci suočavaju s nedostatkom radne snage, pa svojim radnicima, da bi ih zadržali, napokon povećavaju plaće.

I dalje nam je, međutim, životni standard daleko niži nego na Zapadu, pa više ljudi iz Hrvatske odlazi nego što ih se vraća ih doseljava iz drugih zemalja. Demografska situacija ne ide nam na ruku, a sve je jasnije i da turizam ne može dovijeka biti jedina lokomotiva gospodarstva.

Mate Rimac dokazao je da se u Hrvatskoj mogu razvijati i suvremene tehnologije i proizvoditi luksuzni automobili te je postao simbol nove industrije utemeljene na znanju vrhunskih inženjera koja stvara visoku dodanu vrijednost. Može li ona u narednom desetljeću biti motor razvoja kao što je u proteklom bio turizam?

Puno će tu ovisiti o državi, odnosno vlasti na kojoj se izmjenjuju desnica i ljevica, konzervativnije i liberalnije opcije. Za naklonost birača nadmeću se ideološkim temama pa više govore o prošlosti nego o budućnosti. I dan-danas, 25 godina nakon završetka Domovinskog rata i 75 godina nakon Drugoga svjetskog rata, u mnogim glavama ti ratovi još traju.Premalo se raspravlja o zaštiti okoliša, zbrinjavanju opada, socioekonomskim nejednakostima, krizi demokracije, robotici, promjenama koje donose primjena umjetne inteligencije, migracije, klimatski poremećaj... A upravo su to teme o kojima će ovisiti život u Hrvatskoj u trećem desetljeću 21. stoljeća u koje ćemo ući za godinu dana, no skora 2020. simbolički je marker nove dekade.

Bez kristalne kugle o Hrvatskoj u bliskoj budućnosti za Globus govore i pišu stručnjaci za šest područja o kojima bismo morali više voditi računa, a to su ekonomija, ekologija, demokracija, tehnologija, migracije i umjetna inteligencija.

Potražite svoj primjerak na kioscima, ili u omiljenom kafiću i saznajte... kamo ide Hrvatska.

Povezani članci

Who's Online

We have 481 guests and one member online

  • admin