Rezanje povlaštenih mirovina

Vlada donosi zakon kojim se smanjuju mirovine odobrene po posebnim uvjetima za oko 35 tisuća korisnika koji imaju bruto mirovinu iznad pet tisuća kuna. Mirovine, branitelj i pripadnika HVO-a, bivših saborskih zastupnika i članova Vlade, pripadnika NOR-a i JNA, odnosno mirovine koje su zbog krize i 2010. godine smanjene deset posto, od 1. siječnja 2014. godine ponovno će biti srezane za isti postotak. Za razliku od tadašnje odluke kada su smanjene mirovine iznad 3 500 kuna, Vlada se ovaj put odlučila za iznos iznad pet tisuća kuna, ali sada je riječ o bruto iznos, odnosno mirovini prije nego se na nju obračunaju porezi, prirez i doprinosi. Bruto iznos mirovine neće moći pasti ispod pet tisuća kuna ...


VLADA REŽE POVLAŠTENE MIROVINE?

Piše: Jagoda Marić / Novi List
Izvor: Novi List


Na ovaj način procijenili su u Vladi država će u sljedećoj godini ušparati 303 milijuna kuna, a u 2015. godini 326 milijuna kuna.

Taj novac otići će na usklađivanje radničkih mirovina koje su u prosjeku nešto veće od dvije tisuće kuna.

Mirovine koje se odobravaju po posebnim uvjetima, a riječ je o 13 skupina, prima oko 186 tisuća umirovljenika tako da će smanjenjem svake koja je veća od pet tisuća kuna bruto biti zahvaćen više nego svaki peti korisnik.

Novost je što Vlada ovaj put utvrđuje da je smanjenje privremeno, odnosno u zakonu se definira kada će to smanjenje prestati.

Vlada će još jednom raspravljati i o izmjenama Ovršnog zakona koje donose mogućnost građanima kojima prijeti ovrha nad nekretninom da ponude ovrhu nad nekom drugom imovinom. Uz to potraživanja radnika na osnovu neisplate plaća dobivaju prvenstvo nad svim drugim tražbinama u ovrsi, osim nad sredstvima koja se moraju isplatiti za uzdržavanje djeteta.

Povezani članci

Who's Online

We have 115 guests and one member online

  • admin