Alo Martina, platit ću PDV kad se naplatim..

Marko RakarOko 80 posto ukupnog PDV-a državi plaća samo tisuću najvećih tvrtki, koje u svakom trenu mogu podići kredit i spasiti se od nelikvidnosti. Državu ne zanima ako to 80.000 manjih poduzeća nije u stanju: sjeda im na račun zbog PDV-a i ne pita koliko njima duguju 'veliki'. Rješenje postoji, ali ima li volje? Zahvaljujući modelu koji se već neko vrijeme primjenjuje u Sloveniji, a koje bloger Marko Rakar predlaže Ministarstvu financija, mala bi se trgovačka društva zaštitila od blokade zbog neplaćenog PDV-a, i to prelaskom u sustav R2, sustav obveznika poreza na dohodak u koje spadaju obrtnici, samostalna zanimanja i slično, a koji državi plaćaju PDV u iznosu od 23% tek kad naplate račun od dužnika..., piše Ana Benačić na stranicama danas.net.hr ...


GDJE IMA VOLJE, IMA I NAČINA

Tvrtkama s prihodima do 3 milijuna kuna omogućiti plaćanje kakvo imaju obrti

Državo, evo kako možeš pomoći 80.000 tvrtki!

Piše: Ana Benačić / Danas.net.hr
Izvor: Danas.net.hr

Kada bi država omogućila ovakvo plaćanje PDV-a, spriječila bi se opasnost od ovrha za čak 80.000 poduzeća u Hrvatskoj, koja zapošljavaju stotine tisuća radnika, a država ne bi izgubila ništa.

Marko Rakar

"Plaćanje PDV-a odgodilo bi se za maksimalno 90 dana, ako uzmemo u obzir da se prosječna naplata potraživanja prema državnim statistikama u Hrvatskoj kreće oko 70 dana", pojašnjava Marko Rakar.

Naravno, Martina Dalić i njeno Ministarstvo financija ne moraju prihvatiti ovu antirecesijsku mjeru, ali se onda postavlja pitanje – koje je njihovo opravdanje?

PROČITAJTE VIŠE...

Martina Dalić

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online