O dimnim zavjesama i mazanju očiju.. (i psima koji ne laju zbog srednje klase)

U sjeni dimne zavjese kojom je počela SDP-ova predizborna kampanja (nagla zabrinutost ministra financija za srednju klasu) pripremaju se promjene zakona o referendumu kojima će isti postati samo teoretski moguć, po principu "Svi ste vi glupa stoka, partije znaju što je najbolje za vas". Međutim, oko toga se ne treba previše uzrujavati jer ionako se neće smjeti glasati o "izvršenju proračuna", a to znači da se država može proglasiti svrhom samoj sebi (što već praktično i jest jer ništa zbog čega se ljudi udružuju u državu - sudovi, vojska, policija, zdravstvo, školstvo - ne funkcionira) i odredit da zaposlenici države mogu imat 175% veće plaće od realnog sektora (danas imaju samo oko 40% veće) i zaduživat nas gdje i kako žele za svoje plaće. S druge strane gorespomenuti ministar financija baca dosad najveću šaku pijeska u oči javnosti - smanjenjem poreza na najveće plaće, najprije će biti rasterećeni državni službenici i zaposlenici državnih firmi kojima će jedinima i porasti plaće, a mi ćemo se i dalje za njih zaduživati jednakim tempom.., piše Nikša Marinović na svom iznimno čitanom FB profilu ...

SVE ODLAZI U HONDURAS

O dimnim zavjesama i mazanju očiju..

Piše: Nikša Marinović / FB

U realnom sektoru plaće će ostati iste, rasterećenje od poreza i doprinosa firme koje su čudom preživjele zadnje 2 godine će većinom iskoristiti za krpanje ionako tankih proračuna i rješavanje kreditnih obaveza za investicije koje su odradili uludo, a država ih je podržavanjem kaosa i bezakonja obezvrijedila. Dodatno, ministar je već izjavio da će pad prihoda od poreza i doprinosa nadoknaditi ukidanjem poreznog rasterećenja na reinvestiranu dobit.

Sve spomenuto, zajedno s "mangupskom" izjavom ministra regionalnog razvoja kako bismo ukidanjem županija uštedjeli jedva "neku siću" (što je 1-2-10-50 milijuna kuna onome tko ih nikad nije morao zaradit?) dovoljno je za racionalno zaključit kako idućih 20 godina ovdje sistemski ništa neće bit bolje i da se eventualne promjene mogu dogodit isključivo na lokalnoj razini.

Smanjivanjem poreza na dohodak koji je bio izvor prihoda lokalnih zajednica, bez novog modela distribucije poreznih prihoda i smanjenja plaća u državnom sektoru, centralna država će u podijeli poreznog kolača izgubiti najmanje, te još ojačati svoju poziciju kojom lomi ruke i noge lokalnim zajednicama na čijem čelu nisu podobni i tako spriječiti svaki razvoj mimo onog koji Oni amenuju.

Morat ću naći drugi način za ispuvat razočaranje činjenicom da mi likovi poput Lalovca i Peđe mogu oblikovat životni prostor, o onima koji će za godinu dana preuzet štafetnu palicu od njih bolje je i ne trošiti riječi.

Ako je vjerovat Balaševiću, 25 godina se nismo makli nigdi, a po gore navedenom, nećemo ni idućih 25...


Povezani članci

Who's Online

We have 592 guests and one member online

  • admin