Legalizacija: Nepravda se (ne)ispravlja nepravdom

legalizacijaDragi prijatelji, ispred Udruge Jesenice imamo neodoljivu potrebu izraziti stav vezan za legalizaciju objekata koji se ozakonjuju po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Za većinu stanovnika općine Dugi Rat a samim time i Jesenica, koji moraju lagalizirati svoju nekretninu, ovakav Zakon predstavlja jednokratnu zakonsku pljačku, ili klasičan način balkanskog riješavanja učinjenih neporavdi, tj. da se jedna nepravda ispravlja novom nepravdom. Žrtva nove nepravde su svi oni koji su proteklih 50-tak godina izgradili objekt za potrebe stanovanja bez građevinske dozvole, i to prvenstveno zbog činjenice, da građevinsku dozvolu nisu mogli ishoditi, zbog nedostatka građevinskih planova ...

LEGALIZACIJA

Nepravda se (ne)ispravlja nepravdom

Piše: Udruga Jesenice

Naime, kao što svi znamo, trenutno se odvija proces legalizacije objekata koji su tijekom zadnjih 60-tak godina izgrađeni bez građevinske dozvole.

Kako u ostatku Hrvatske, tako se taj proces odvija i u našoj općini, općini Dugi Rat.

Za razliku od večine priobalnih općina u našoj županiji, u općini Dugi Rat zbog raznih razloga, a posebno u Jesenicama, u posljednih 20-tak godina nemamo veliki napad na prostor nelegalnim građevinama, i može se reći da je veći dio tih nelegalnih građevina izgrađen u periodu između 1960. i 1990. godine, i to prvenstveno kao odgovor na nemogućnost zadovoljavanja stambenih potreba obitelji nastanjenih na području općine Dugi Rat (tadašnja općina Omiš).

Suhi potok

I sada dolazimo do definicije problema, tj da za većinu stanovnika općine Dugi Rat a samim time i Jesenica, koji moraju lagalizirati svoju nekretninu, ovakav Zakon predstavlja jednokratnu zakonsku pljačku, ili klasičan način balkanskog riješavanja učinjenih neporavdi, tj. da se jedna nepravda ispravlja novom nepravdom.

Žrtva nove nepravde su svi oni koji su proteklih 50-tak godina izgradili objekt za potrebe stanovanja bez građevinske dozvole, i to prvenstveno zbog činjenice, da građevinsku dozvolu nisu mogli ishoditi, zbog nedostatka građevinskih planova.

Umjesto da vlasti dozvole svima onima koji na dan 21.06.2011. godine imaju prebivalište na adresi nekretnine koja se sada ozakonjuje, da besplatno ozakone svoje objekte, i na taj način priznaju nemoć i propust Države da kontrolira i planira prostorno uređenje, oni tim vlasnicima, sistemom ozakonjene pljačke iz sačekuše, uzimaju značajna sredstva, znatno veća nego da ti isti vlasnici danas grade nove kuće s dozvolom.

kuća s bazenom

Žao nam je što naša lokalna vlast bar djelomično nije amortizirala ovu nepravdu, i umanjila komunalni doprinos na minimalnu mjeru. Time su iskazali politički kukavličuk, pomanjkanje pravednosti u odlučivanju te ogroman nedostatak socijalne osjetljivosti.

legalizacija

Povezani članci

Who's Online

We have 103 guests and no members online