Javno izlaganje UPU Kosovac: Dio mještana protivi se izgradnji mega luke na području Kosovca

U Krilu Jesenicama se planira graditi mega luka s oko 200 vezova, a da bi se projekt mogao realizirati potrebno izmijeniti Prostorni plan uređenja Općine Dugi Rat. Tim je povodom u srijedu u Dugom Ratu održana javna rasprava, piše Ines Brajević na stranicama DalmacijaNewsa. Dio stanovnika iznimno je nezadovoljan predloženom gradnjom za koju se zalažu Općina i Udruga privatnih brodara. Smeta im i što bi se nova luka gradila na šljunčanoj plaži, dvjestotinjak metara istočnije od postojeće, na lokalitetu Sumpetar - Kosovac. - Mi nismo protiv brodara, ali smo protiv luke veličine 28 nogometnih igrališta, koja je veća od splitske, u jedno malo mjesto. Predlažemo da naprave uzduž obale više malih luka. Zašto devastirati plažu kada malo istočnije imaju pusti prostor ispred napuštene tvornice Dugi Rat gdje bi mogli graditi luku? Procjena utjecaja na okoliš ne bi smjela zanemariti što će biti devastirane obale, a ljudi koji su iznad magistrale izgradili kuće s apartmanima će propasti – kazala je Antonijeta Trgo u ime nezadovoljnih mještana te upozorila kako se luka planira graditi uz Jadransku magistralu, između Splita i Omiša, koja je najprometnija i najzakrčenija cesta u Hrvatskoj s dnevnim prometom od 15.000 vozila, a nikakva kvalitetna prometna studija o ovom projektu nije napravljena. U samo jedan dan više od 150 mještana je potpisalo primjedbe koje će predati u Općinu. Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat, kaže da se nije nadao da će se mještani pobuniti zbog investicije koja će pomoći brodarima i dati novi razvojni zamah mjestu. - Procedura je tek pokrenuta, svatko može dati svoje primjedbe – poručio je Roglić te naglasio kako će o ovom projektu najvjerojatnije nakon izbora odlučivati novo Općinsko vijeće..

JAVNO IZLAGANJE IZMJENA PROSTORNOG PLANA I UPU KOSOVAC ZBOG GRADNJE NOVE LUKE U KRILU

Dugi Rat: Dio mještana protivi se izgradnji mega luke na području Kosovca

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Privatni brodari iz Krila Jesenica turizmom su se počeli baviti kada su svoje brodove za prijevoz pijeska prenamijenili u kruzere. Danas imaju 157 brodova, a do ljeta flotu planiraju povećati za deset novih plovila. Izgradnja velike luke, koja bi imala i pristanište za trajekt, riješila bi njihov problem s vezovima. Investicija je ti vrijedna oko 200 milijuna kuna, a zamišljeno je da svaki vez bude širine 10,5 metara i duljine 50 metara.

nova luka u krilu


U samo jedan dan više od 150 mještana je potpisalo primjedbe koje će predati u Općinu.

Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat, kaže da se nije nadao da će se mještani pobuniti zbog investicije koja će pomoći brodarima i dati novi razvojni zamah mjestu.

- Procedura je tek pokrenuta, svatko može dati svoje primjedbe – poručio je Roglić te naglasio kako će o ovom projektu najvjerojatnije nakon izbora odlučivati novo Općinsko vijeće.

O samom projektu je govorio predstavnik izvođača, tvrtke "Zeleni servis“ koji je rekao kako bi izgradnjom ove nove luke bio riješen problem s vezovima jer bi jesenički brodari napokon dobili prostor za svoje brodove, a naglasio je i kako više ne bi bilo zagađivanja okoliša.


NAPOMENA: Stavovi izneseni u člancima i kolumnama objavljenim na portalu DugiRat.com su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala

Povezani članci

Who's Online

We have 52 guests and no members online