Večer dokumentaraca i razgovora ugodnih uz srdele i vino u starom selu Jesenice

Večer dokumentaraca i razgovora ugodnih uz srdele i vino u starom selu JeseniceU subotu smo se nas dva dobra druga (treći je ostao na plaži ispod Žilića) uputili put starog sela Jesenice na Zabavno-kulturnu večer ispred Blagajne. Marljivi i gostoljubivi domaćini iz Udruge Jesenice dočekali su nas (i sve ostale kojima nije bilo lino doć) pečenim sredelama, čašicama crnoga uz kojeg svaki razgovor bolje klizi, a svaka nova ideja i inicijativa izgleda lako ostvarljiva, te kolačima. Pripremili su Jeseničani i zanimljiv program koji se sastojao od projekcije tri kraća dokumentarna filma o svojim zanimljivim sumještanima na otvorenom uređenom prostoru iza Blagajne. Prvi film Daniela Krstulović Opare o ovogodišnjem Jesenice Trekkingu možete pogledati i u nastavku članka, treći kratki dokumentarni film (također rad Krstulovića Opare) je o nedavnom plivačkom pothvatu pustolova Damira Ivaniševića koji je po drugi put preplivao Brački kanal i stigao taman na vrijeme na veliku feštu u svoj Suhi Potok koji ga je skoro cijeli dočekao na plaži.. Drugi film bio je prava poslastica ove lijepe večeri! ...

DUGORATSKO LJETO

Večer uz dokumentarce i vino u starom selu Jesenice

Piše: Mladen Banović

Tužna priča o životu jeseničanke Tole Sudić, do prije koju godinu jedine mještanke Kruga, koju je prije petanestak godina na filmskoj vrpci ovjekovječila gđa. Ivanišević, a Slavko Brničević, dobri Tolin prijatelj, ustupio je Udruzi Jesenice za sinoćnju projekciju, izazvala je pregršt emocija među publikom u kojoj su bili i neki od protagonista dokumentarca.

Tole Sudić i Slavko Brničević
Iz arhive Dugirat.com:  Tole Sudić i Slavko Brničević

Pročitajte članak Davora Grgata o kumi Tole Sudić, jedinoj mještanki Kruga

Tole Sudić, nažalost, više nije s nama. Žena koju život uistinu nije mazio, ostati će dugo u sjećanju Jeseničana, a mladi, koji je nisu poznavali, ovim filmom mogli su saznati više ne samo o njoj, nego i o životu u našim starim selima, gdje je Tole bila jedna od posljednjih preostalih stanovnika, a u Krugu i jedina.

Program u starom selu Jesenice vodila je simpatična Marija Šušić, a nakon projekcije filmova i DJ Zvone Licitar je došao na svoje..., zajedno s prisutnom mladosti, a mi smo se pod dojmom filmova vratili ćakuli s nešto starijim Jeseničanima i naravno, lokalnim krasoticama.


Dokumentarni film Daniela Krstulovića Opare o Jesenice Trekkingu 2012

Subotnju večer završili smo gdje je i počela. Na dugoratskoj plaži. Ispod Žilića.
Valjalo je u moru oran dočekati novi dan...
 


FOTO - PRIČA

Večer dokumentaraca i razgovora ugodnih uz srdele i vino u starom selu Jesenice
  Uređeni prostor iza Blagajne idealan je i za ovakve male, intimne, kulturne događaje...

Večer dokumentaraca i razgovora ugodnih uz srdele i vino u starom selu Jesenice
  Sve legenda do legende ...

Večer dokumentaraca i razgovora ugodnih uz srdele i vino u starom selu Jesenice
  Mogli bi dugoratsku filmsku večer jedne srijede "dobaciti" i do starog sela Jesenice... Jednostavno, što da ne? Damire? Jurica?

Marija Šušić i Damir ivanišević
 Damir se verao i planinario, škrapao i trekkirao i tako obišao sve planine, ali ovakve krasotice našao nije,... pa je odlučio plivati i plivati i plivati još i dalje, ne znajući da su ovakve sirene odavno nestale iz sinjeg mora,.... Danas se još jedino daju naći (ali samo ako tražiš srcem) po našim malim dalmatinskim mistima ...

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online