Gorana Banić: Fali mi more i Orij

Gorana BanićGorana Banić , mlada arhitektica s Orija danas živi i radi u Londonu kao “senior urban designer” u jednoj od najpoznatijih tvrtki te vrste na svijetu. AECOM, naime, dizajnira i gradi svuda - od Londona do Dohe, od Sjedinjenih Država do Saudijske Arabije. Naša Orijanka diplomu arhitektice stekla je u Zagrebu, a poslije se usavršavala na Harvardu u Bostonu, i osobno sudjeluje u brojnim projektima AECOM-a, prekrasnu šljunčanu plažu na Oriju i splitski ured gdje je radila u timu arhitekta Emila Šverka zamijenila je londonskim prije nekoliko godina. Slobodna Dalmacija ima priču o našoj Orijanki ...

ARHITEKTURA I URBANIZAM

Arhitektica Gorana Banić osvaja London

Piše: Eda Vujević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kad je 2004. godine postavljen kamen temeljac za crkvu Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, činilo se da će to biti samo još jedna u nizu građevina koje su nicale diljem Hrvatske, a koja će, kao i većina ostalih, biti dio posvećenog kiča, toliko dragog onima koji u Hrvatskoj određuju izgled sakralnih građevina. Ispalo je drukčije, a projekt crkve - djelo Emila Šverka i Gorane Banić - ocijenjen je kao rijedak izuzetak.

Crkva u Čavoglavama
  foto: Tamas Bujnovszky  / izvor: Oris

Nikola Bašić, primjerice, tu crkvu naziva “rafiniranom arhitektonskom minijaturom”, a čistoća i jednostavnost, poštovanje tradicije i suvremeni pristup, ono je što oduševljava kod te crkve koja je pobrala ugledne nagrade.

Mlada arhitektica Gorana Banić, tada zaposlena u splitskom uredu Emila Šverka, u sljedećih je nekoliko godina dobila još nekoliko priznanja struke i nakon toga za nju više nismo čuli.

Gorana Banić

Danas ima 37 godina, živi i radi u Londonu kao “senior urban designer” u jednoj od najpoznatijih i najmoćnijih tvrtki te vrste na svijetu. AECOM, naime, dizajnira i gradi svuda - od Londona do Dohe, od Sjedinjenih Država do Saudijske Arabije. Njihov stadion u Al Wakrahu koji je osmislila Zaha Hadid, zacijelo najpoznatija arhitektica današnjice, a na kojem će se održati Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022., prošle je godine svojim dizajnom raspalio maštu muškaraca diljem svijeta. Na užas Zahe Hadid, podsjetio ih je, naime, na - vaginu.

Orij

Sama Gorana Banić, Splićanka rođenjem, koja je diplomu arhitektice stekla u Zagrebu, a poslije se usavršavala na Harvardu u Bostonu, i osobno sudjeluje u brojnim projektima AECOM-a, adresu na Oriju zamijenila je londonskom prije nekoliko godina...

PROČITAJTE VIŠE...
 

Orij

Povezani članci

Who's Online

We have 459 guests and no members online