Kako odgajamo djecu?: Žanjemo ono što smo sijali

opijanje
U dva protekla vikenda policija je provela u Zagrebu akciju "Roditelji, znate li gdje vam je dijete?". U policijske postajte privedeno je na desetke maloljetnih osoba jer prema Obiteljskom zakonu djeca mlađa odi 6 godina nakon 23 sata izvan doma mogu biti isključivo u pratnji odrasle osobe.  Slična je akcija provedena i u Splitu (kad će više i u Dugom Ratu?, op.ur.), u više navrata. U mnogim se klubovima u noćnim satima alkohol toči maloljetnicima bez ikakvih pitanja i dilema. I tako se to ponavlja i ponavlja - roditelji budu upozoreni i sve ostaje samo na tome ... 

KAKO ODGAJAMO DJECU?

Roditelji, znate li gdje vam je dijete?

Žanjemo ono što smo sijali!

Piše: Mirjana Nazor
Izvor: Slobodna Dalmacija


Provodili su se i ciljani eksperimenti - namjerno su se u samoposluge slali maloljetnici da kupe alkohol, a novinari su to iz prikrajka promatrali i utvrdili da često maloljetniku nitko nije provjeravao godinu rođenja. Također se i u mnogim klubovima u noćnim satima alkohol toči maloljetnicima bez ikakvih pitanja i dilema.

opijanje

I tako se to ponavlja i ponavlja - roditelji budu upozoreni i i sve ostaje samo na tome. Nekima se savjest ipak probudi i shvate da kola opasno klize nizbrdo i da nije sigurno hoće li i kada iz njih njihovo dijete uspješno iskočiti.

Ali neki su roditelji uvrijeđeni i vrlo nezadovoljni što se netko nepotrebno miješa u odgoj njihova djeteta, kad njima posao ide tako dobro, gotovo bez pogrešaka. Navodno, čak oko 50 posto roditelja dobro zna gdje su im djeca u tim kasnim noćnim satima, ali i dalje mimo spavaju.

Trebaju li se roditelji brinuti o svom maloljetnom djetetu i njegovim noćnim izlascima? Je li to njihova dužnost?

mladi tulum

Zgražamo se kada djeca ne izvršavaju svoje dužnosti, a kao da nas pretjerano ne iznenađuje i ne brine kada to ne rade roditelji, ugostitelji i prodavači u trgovinama?

Kada djeca i mladi krše određene propise i pravila, često nam prvo na um padnu represivne mjere. Jesmo li tako hitri u izricanju kazni kada se odrasli ponašaju neodgovorno?

Normalno je da danas djeca znaju svoja prava, to je nama demokracija dala. Ali moraju poznavati i svoje obveze i dužnosti. Međutim, isto bi trebalo vrijediti i za nas odrasle.

Sve je više nesretne djece, obeshrabrene, preplavljene osjećajem besmisla, a dio njih svojevrsnu utjehu traži u ispijanju alkohola, konzumaciji droga, kasnim izlascima - važno im je kršiti pravila i rušiti postavljene granice.

maloljetnici

Najtragičnije je što dio te djece i mladih ne zna za postojanje ikakvih granica i pravila ponašanja. Nitko im nikada ništa o tome govorio nije!?

Ima i roditelja koji vjeruju da su odlične ocjene u svjedodžbama jedino važne i da su sigurna garancija da njihova djeca ili mladi idu pravim putem i nemaju nikakvih problema. Uvjeravaju sami sebe da se ne bi trebalo zabrinjavati ako ponekad i malo zastrane u večernjim izlascima.

Koliko je još puta potrebno ponoviti da djecu treba odgajati od najranije dobi - u obitelji, u predškolskim ustanovama, u školama, u župama, u sportskim klubovima, putem medija...

Pitanje je jedino koliko odgojitelja iz spomenutih grupacija zna i smatra neophodnim odgajati povjerenu im djecu i mlade s ljubavlju, ali i s jasno postavljenim granicama, jasno definiranom ljestvicom vrednota, kao i upoznati ih s posljedicama koje če logično uslijediti ako mlada osoba prekrši dogovorene granice?

Jer, kako nam je poznato, žanjemo uglavnom samo ono što smo sijali!

opijanje

Povezani članci

Who's Online

We have 325 guests and no members online