Osniva se udruga hrvatskih internetskih portala

elektronski medijiPrvi dani elektroničkih medija, nedavno održani u Trogiru, okupili su više od 300 nakladnika, vlasnika medija i drugih predstavnika televizije, radija i internetskih portala. Predstavnici hrvatskih internetskih portala tražili su odgovore na pitanja o regulaciji statusa internetskog portala koji nemaju status nakladnika. Zbog nedefinirane pozicije portala nema ni odgovora na pitanja o “preuzimanju” tuđih vijesti, odnosno neregulacije zaštite autorskih prava. Dogovoreno je osnivanje udruge internetskih portala poput HURIN-a. Predsjednik Uprave Adriatic Medije Karlo Rosandić istaknuo je da će vlasnici portala, koji danas još ne zarađuju, uskoro kad počnu zarađivati morati početi razmišljati o formiranju redakcija, a ne kao danas raditi sa dva-tri čovjeka. Veliko zanimanje pobudila je rasprava o lokalnim medijima i izborima. Naglašena je važnost neovisnosti lokalnih medija u tretiranju političkih stranaka i opcija ...

ODJECI DANA ELEKTRONIČKIH MEDIJA

Osniva se udruga hrvatskih internetskih portala

Prvi dani elektroničkih medija u Trogiru okupili više od 300 nakladnika i vlasnika medija

Piše: Sandra Livajić / Poslovni.hr
Izvor: Poslovni.hr

Prvi dani elektroničkih medija okupili su u Trogiru više od 300 nakladnika, vlasnika medija i drugih predstavnika televizije, radija i internetskih portala.

PortaliPredstavnici hrvatskih internetskih portala tražili su odgovore na pitanja o regulaciji statusa internetskog portala koji nemaju status nakladnika.

Prema procjenama u Hrvatskoj je od 1,5 do 1,9 milijuna korisnika interneta. Penetracija interneta u Europi je 48 posto, a u Hrvatskoj 44 posto. Zbog nedefinirane pozicije portala nema ni odgovora na pitanja o “preuzimanjutuđih vijesti, odnosno neregulacije zaštite autorskih prava. Dogovoreno je osnivanje udruge internetskih portala poput HURIN-a.

Predsjednik Uprave Adriatic Medije Karlo Rosandić istaknuo je da će vlasnici portala, koji danas još ne zarađuju, uskoro kad počnu zarađivati morati početi razmišljati o formiranju redakcija, a ne kao danas raditi sa dva-tri čovjeka.

Zamjenik ravnatelja Vijeća za elektroničke medije Jure Ivančić kazao je kako imaju puno prigovora na pornografiju, vrijeđanje i neprimjerene sadržaje na internetskim portalima, pa čak i zahtjeve za ukidanje pojedinih portala. Upozorio je predstavnike portala da sami moraju voditi računa o sadržaju, odnosno da poštuju pravila struke.

Veliko zanimanje pobudila je rasprava o lokalnim medijima i izborima. Naglašena je važnost neovisnosti lokalnih medija u tretiranju političkih stranaka i opcija.

Reinhard Wessel, direktor zaklade Konrad-Adenauer za Hrvatsku, kazao je kako u Njemačkoj lokalna vlast ne može biti vlasnik lokalnog medija te da je prisustvo političkih stranaka u programu funkcionira prema tržišnim principima.

Istaknuo je da bi se državna pomoć pojedinim medijima mogla odraziti na neovisnost medija.

Moguće je da u izbornoj godini politička stranka plati cijelu emisiju u kojoj se reklamira, no to je toliko skupo da u teoriji to nitko ne radi”, kazao je. Također nijedna televizija nema obvezu ustupanja jednakog prostora strankama u predizbornoj kampanji, nego prostor dobiju zanimljive teme, odnosno vode se isključivo interesom javnosti.

Kvalitetnu raspravo izazvalo je i predavanje o gledanosti i slušanosti u Hrvatskoj, pri čemu su se sugovornici složili da na tom području ima još dovoljno mjesta za poboljšanje.

Trodnevni skup započeo je minutom šutnje za ubijenog kolegu Ivu Pukanića, a okupljeni su odaslali priopćenje u kojem najoštrije osuđuju terorizam i atentat na novinara te traže bezrezervno i brzo djelovanje pravne države.

Na skupu se raspravljalo i o pravilniku o načinu i postupku provedbe javnog natječaja za sufinanciranje programskih sadržaja iz sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, kriterijima za raspodjelu sredstava te načinu praćenja trošenja sredstava.

Bilo je govora i o Zakonu o elektroničkim medijima, a okupljeni su upoznati i sa strategijom prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and no members online