Tjedan Mozga: Vrtići trebaju biti dostupni svima

MozakI dok se u razvijenom svijetu djeca obvezno uključuju u jaslice, vrtiće i predškole, gdje - riječju - uče razmišljati, u Hrvatskoj se razmatraju nova poskupljenja usluga tih ustanova. Učenju se u svijetu, na temelju najnovijih neuroznanstvenih spoznaja, posvećuje najveća pozornost i na to će se u sklopu Tjedna mozga od 14. do 20. ožujka upozoriti one koji odlučuju o reformi obrazovnog sustava.., piše Biserka Lovrić na stranicama Vjesnika ...

TJEDAN MOZGA

DJECA I UČENJE

Predškolske ustanove trebaju biti svima dostupne

Vrtići trebaju biti obvezni i besplatni jer u njima djeca vježbaju mozak

Piše: Biserka Lovrić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

učenjeMozak je najplastičniji za učenje u doba najintenzivnijeg emocionalnog razvoja, do djetetove pete godine. Pohađanje vrtića stoga je u Nizozemskoj obvezno od pete, a u Francuskoj već od treće godine.

I dok se u razvijenom svijetu djeca obvezno uključuju u jaslice, vrtiće i predškole, gdje - riječju - uče razmišljati, u Hrvatskoj se razmatraju nova poskupljenja usluga tih ustanova.

Akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskoga instituta za mozak i predsjednik Hrvatskoga društva za neuroznanost, na novinskoj konferenciji u petak, održanoj uoči Tjedna mozga od 14. do 20. ožujka, ističe da bi predškolske ustanove trebale biti besplatne.

Učenju se u svijetu, na temelju najnovijih neuroznanstvenih spoznaja, posvećuje najveća pozornost i na to će se u sklopu Tjedna mozga upozoriti one koji odlučuju o reformi obrazovnog sustava, istaknuto je.

Važnost ranog vježbanja mozga dio je glavne teme Tjedna - Mozak i učenje. Neuroznanstvenici su, među ostalim, na pragu objašnjenja što se zbiva u mozgu dok učimo, otkrivaju kako se nove spoznaja mogu primijeniti u stvaranju novih metoda učenja i rehabilitacije.

Otvorena su i pitanja može li se učiti cijeli život? Najnovije spoznaje otkrivaju da se promjene na mozgu povezane s Alzeheimerovom bolešću mogu pojaviti i prije 30. godine, kao i ateroskleroza, što bi moglo imati ključnu ulogu u ranom otkrivanju i liječenju bolesti.

potrošači Druga je tema neuroekonomija. Kako je rekao Kostović, u skladu s aktualnom ekonomskom krizom, to je mlado područje istraživanja koje nastoji objasniti pozadinu donošenja odluka i ponašanja ljudi kao kupaca i potrošača. Na primjer, zašto se cijena od 19,99 kuna čini nižom od 20 kuna, te kako su osobine ličnosti i navike povezane s trošenjem novca.

Proučavaju se i motivacijska stanja u vezi sa zapošljavanjem i razvitkom ljudskih potencijala.

Organizatori desetog jubilarnog Tjedna mozga su spomenuti institut i društvo, ujedno članovi europske organizacije DANA Alliance za popularizaciju znanja o mozgu. Akcijama se pridružuju mnogi sveučilišni centri u Hrvatskoj, a raspored predavanja i druge obavijesti dostupni su na stranici www.hiim.hr.

tjedan mozga

Povezani članci

Who's Online

We have 139 guests and no members online