Već u pelenama traže vezu

dijecaOni roditelji koji nisu unaprijed razmišljali ili nisu bili dovoljno "snalažljivi" da pronađu vezu, ovih bi se dana naći u problemima jer su u tijeku upisi djece u jaslice i vrtiće. Čak i ako zadovoljavaju kriterije potrebne za stjecanje upisa djeteta u ove državne ustanove, ne mora značiti da će to biti dovoljno. Naime, u Hrvatskoj regulaciju upisa određuju sami vrtići i jaslice kako žele s obzirom da ne postoje ni državne ni lokalne smjernice kojih bi se trebali pridržavati. Pa tako neki od njih niti ne objavljuju liste roditelja čija su djeca primljena u vrtiće, piše H-Alter ...


UPISI DJECE U VRTIĆE I JASLICE

 

dijete


 

Izvor: H-Alter


U razvijenim zemljama zapada prilikom planiranja djece roditelji, među ostalim, vode računa i o financijskim izdacima koje će im nove okolnosti donijeti pa tako otvaraju račune za budući odgoj i obrazovanje svojih potomaka i prije negoli ovi ugledaju svjetlo dana.

O ovoj stavci razmišljaju i budući hrvatski roditelji, no njima je ipak neka druga stvar važnija. Jer čak i ako imaju novaca za upis djeteta u državne vrtiće i jaslice, koji imaju ograničene kapacitete, hrvatski građani prethodno moraju povesti računa o još jednoj magičnoj stavci koja u nas otvara sva vrata.

I prije nego li se dijete rodi, hrvatski mame i tate razmišljaju o tome imaju li vezu koja će im biti potrebna za koju godinu kad se jedno od njih vrati na posao, a dijete budu morali dati na čuvanje u jaslice ili vrtić.

Oni roditelji/roditelj koji o tome nisu unaprijed razmišljali ili nisu bili dovoljno "snalažljivi" da pronađu vezu ili, još gore, nemaju razvijenu mrežu poznanstava/prijateljstava koja funkcionira po principu "ti meni ovo pa ću ja tebi ono", ovih bi se dana naći u grdnim problemima jer su u tijeku upisi djece u jaslice i vrtiće.

 

dijete

 

Čak i ako zadovoljavaju kriterije potrebne za stjecanje upisa djeteta u ove državne ustanove (kao što su samohrani roditelji, imovinski kriteriji, djeca branitelja, i sl.), ne mora značiti da će to biti dovoljno.

I to ukoliko postoji sustav bodovanja za ustanove na koje se prijavljuju. Jer je u Hrvatskoj regulaciju upisa određuju sami vrtići i jaslice kako žele s obzirom da ne postoje ni državne ni lokalne smjernice kojih bi se trebali pridržavati. Pa tako neki od njih niti ne objavljuju liste roditelja čija su djeca primljena u vrtiće.

Na ove probleme upozorili su danas predstavnici udruga Transparency International Hrvatske (TIH) i Roditelja u akciji (Roda) koji godinama dobivaju pritužbe roditelja o brojnim nepravilnostima i nemogućnostima upisa djece u jaslice i vrtiće.


Stoga pozivaju sva tijela lokalne samouprave da kod raspisivanja natječaja za upise u vrtiće i jaslice objave što detaljnije kriterije te na taj način smanje na minimum rizik od korupcije.


"Dosadašnje iskustvo s natječajima za upis djece u vrtiće i jaslice pokazalo je da se u velikom broju natječaja ne raspisuju jasni kriteriji, što otvara prostor za manipulacije, odnosno povećava rizik od korupcije i nepotizma", upozorio je Zorislav Antun Petrović, predsjednik TIH-a.

Mirela Blažanović iz Roda naglasila je odgojnu i socijalizatorsku važnost socijalnih ustanova jaslica i vrtića u kojima djeca po prvi put upoznaju strukturu i sustav i ukazala na problem s kojim se suočavaju roditelji koji ostanu "kratkih rukava" prilikom pokušaja upisa djece.

"Oni koji ne uspiju upisati dijete u državnu instituciju koja se plaća od 200 do 600 kuna primorani su dijete poslati ili u privatni vrtić ili angažirati dadilje koje često nemaju nikakvog iskustva i nisu educirane za rad s djecom", rekla je Mirela Blažanović.

 

dijete

 

Da bi se ovoj praksi stalo na kraj, TIH i Rode pozivaju građane da im prijave nepravilnosti prilikom upisa kako bi mogli izraditi preporuke za buduće procese upisa u ustanove predškolskog odgoja.

"Svi građani kojima bude uskraćen pristup informacijama vezanim uz procedure upisa djece u ustanove predškolskog odgoja, odnosno koji smatraju da u procesu upisa na području jedinice lokalne samouprave u kojoj žive postoje nepravilnosti, mogu zatražiti savjet u savjetovalištu TIH-a na besplatni telefon 0800 245 542", dodao je Zorislav Antun Petrović.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 281 guests and no members online