Batina nije iz raja izašla

Kada netko tuče odraslu osobu, to se zove napad. Kada netko tuče životinju, to se zove surovost. Kad netko tuče dijete, to je "za njegovo dobro". Mnogo djece u Hrvatskoj, na žalost, tijekom svoga odrastanja prima udarce vlastitih roditelja. Iako će mnogi roditelji reći da to rade jer se disciplina temelji na sili, vjerojatno nisu ni svjesni da to zapravo čine jer ne znaju kako drukčije usmjeravati dječje ponašanje. Hrvatska se može pohvaliti da je u krugu rijetkih zemalja koje zakonom zabranjuju fizičko kažnjavanje djece. No, brojni su oni koji se toga zakona ne pridržavaju ...


ODGOJ DJECE U HRVATSKOJ


Vidljivi rezultati


Piše: Maja Sajler Garmaz / Vjesnik


Izvor: Vjesnik

 

 


Hrvatska se može pohvaliti da je u krugu rijetkih zemalja koje zakonom zabranjuju fizičko kažnjavanje djece. No, brojni su oni koji se toga zakona ne pridržavaju.

Zbog toga je u lipnju prošle godine Ministarstvo obitelji pokrenulo nacionalnu kampanju protiv tjelesnoga kažnjavanja djece. Rezultati su već vidljivi. Na kraju godine ankete su pokazale da su svi oblici nasilja nad djecom u padu za 11 posto. Promjena svijesti čini čuda.

Batina kao odgojno-obrazovna metoda djecu neće naučiti tomu što je pravilno ponašanje i gdje su pogriješila. Zato i ne treba čuditi kada i sama jednoga dana krenu rješavati sukobe i konflikte nasiljem.

S djecom treba razgovarati, provoditi vrijeme, saslušati ih, usmjeravati. Za to, naravno, treba puno vremena

Vjerojatno mnogi roditelji baš zato i posežu za udarcima. To im oduzme puno manje njihova "dragocjenog" vremena. Koje radije provode pred TV-om nego u razgovoru sa svojim djetetom.

Povezani članci

Who's Online

We have 323 guests and no members online