Predavanje: Kako prepoznati simptome disleksije i disgrafije?

Kako prepoznati simptome disleksije, kako pomoći djeci s disleksijom i disgrafijom te u kojem se trenutku obratiti logopedu moći će se saznati u utorak, 27. ožujka, u 18.30 sati u prostorijama splitskog kotara Blatine Škrape. Nakon predavanja, u naknadno dogovorenim terminima, organizirat će se radionice na kojima će s djecom školske dobi raditi na usvajanju tehnike čitanja - poručio je predsjednik GK Blatine Škrape Davor Matijević, organizator događaja. Predavanje i radionice održat će magistra logopedije Danijela Matulić. Prijave za radionice potrebno je poslati na mail adresu matulicdanijela @ gmail.com.

Izvor: Dalmatinski portal

Svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko godina incidencija djece s teškoćama usvajanja i automatizacije vještine čitanja u porastu, a veliki dio 'slabijih' čitača razvija disleksiju i disgrafiju tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

Disleksiju definiramo kao specifičnu teškoću učenja koja pogađa oko 10% populacije, a očituje se smanjenom brzinom i preciznošću čitanja te teškoćama u razumijevanja pročitanog. Osoba koja ima disleksiju na drugačiji način prima, obrađuje i pohranjuje informacije od ostalih ljudi.

Tijekom povijesti, a nažalost i danas, disleksičari su nosili stigmu neinteligentnih ljudi. No, disleksičari su prosječnih, a često i natprosječnih intelektualnih sposobnosti. Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Walt Disney, Tom Cruise, Anthony Hopkins samo su neki od njih.

Ipak, simptome disleksije moguće je prepoznati već u predškolskoj dobi obzirom da je prije formalnog poučavanja čitanja potrebno usvojiti čitav niz predvještina koje se razvijaju od samog rođenja.