I mališani mogu slabo vidjeti

pregled vidaVećina roditelja svjesna je važnosti dobrog vida za normalan razvoj djeteta. Kako djeca rastu i sazrijevaju, više od 80 posto informacija koje primaju dolaze putem osjetila vida. Većina ljudi, međutim, nema pravu predodžbu o tome što znači dobar vid. Dobar vid zapravo predstavlja mnogo više od mogućnosti jasna gledanja bez naočala. Rutinska testiranja u dječjoj dobi (na sistematskom pregledu prije upisa u školu) provjera su vida na daljinu i raspoznavanja boja ...

ZDRAVLJE

I mališani mogu slabo vidjeti

Izvori: dalje.com, vasezdravlje.com

Mnoga djeca u školi imaju problema zbog dotad neotkrivenih problema s vidom, pa tako, primjerice, škola može biti svakodnevni izazov za djecu sa strabizmom (škiljavost) ili ambliopijom (lijeno oko). I ostali aspekti vida, ako su poremećeni, mogu u djeteta izazvati teškoće s čitanjem, slabu koncentraciju, loše razultate u sportu, gubitak samopoštovanja, odnosno, na kraju, odustajanje od određenih zanimanja.

Zato je za normalan i potpun razvoj vida u djece najvažnije rano otkrivanje i liječenje očnih bolesti. Suprotno mišljenju mnogih roditelja, pregled očiju može se obaviti mnogo prije nego što dijete progovori.

pregled vidaMnogim roditeljima muke zadaje uvjeravanje mališana koji, zbog problema s vidom, trebaju nositi naočale. Ako je dijete starije od tri godine, pokušajte s njim razgovarati, objasniti mu da su naočale pomoć, a pokažete li mu primjerom na pola ste puta do uspjeha. Inače, uloga je dječjih dioptrijskih naočala prije svega korekcija vida.

Naočale moraju dobro pristajati te je zbog toga nužno pronaći model naočala koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala.

U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom prijanjaju na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Također postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal.

Najvažnije su pak leće naočala. S obzirom na materijal postoje dvije vrste naočalnih leća: plastične i mineralne (staklene). U slučaju dječjih naočala bolji su izbor plastične leće jer su otpornije na lom. Treba napomenuti da se dječje naočale razbijaju prilično često! Također postoje leće izrađene od polikarbonata, koje su izuzetno otporne na udarce.

Dječje naočalne leće trebale bi imati UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj (premaz koji štiti leću od ogrebotina).

I za kraj nekoliko trikova: izabrati ispravne naočale za vaše dijete najbolje će vam pomoći iskusni optičar koji će vam reći i koliki dio cijene pokriva zdravstveno osiguranje.

Uvijek je dobro imati i rezervne naočale, kako ne biste imali problema u slučaju nezgode.


SAZNAJTE VIŠE KAKO VAM  GHETALDUS  MOŽE POMOĆI ...


školarka

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online