Kontejneri prijevare: Zgrće novac na teško bolesnoj djeci

nenad aničićGrađani su dovedeni u zabludu, a djeca iskorištena. I to ne bilo kakva djeca, nego ona najpotrebitija, odnosno djeca s višestrukim zdravstvenim smetnjama. Djeca koju okuplja i ustanova 'Koračići' iz Kaštel Novog. Ustanova koja već 12 godina djeluje pod okriljem  Ministarstva socijalne poltike i mladih. Ustanova čije se ime nalazi na kontejnerima za odjeću i obuću diljem jadranske obale, pa ih punimo uvjereni kako, prazneći vlastite ormare, sudjelujemo u humanitarnoj akciji. A zapravo punimo džepove dosjetljivom poduzetniku, Splićaninu Nenadu Aničiću. Koji nas je doveo u zabludu tako što je u marketinške svrhe iskoristio teško bolesnu djecu...

KONTEJNERI PRIJEVARE

Splitski poduzetnik zgrće novac na teško bolesnoj djeci

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Na oker kontejnerima Aničićeve tvrtke 'Iwona', a od Pule do Dubrovnika postavljeno ih je oko 250, na nekoliko je mjesta velikim slovima napisano kako je riječ o odlagalištu odjeće i obuće. Ništa manje uočljiva nije ni naljepnica na kojoj se iz ustanove 'Koračići' zahvaljuju građanima koji, prilažući odjeću i igračke, čuvaju okoliš i pomažu djeci s posebnim potrebama.

A u posljednje vrijeme - iako s ovom pričom to baš i nema izravnu vezu, ali je zgodno za pripomenuti - osvanule su i reklamne naljepnice tvrtke koja iznajmljuje limuzine za vjenčanja. Telefonski broj - rekosmo da je zgodno - isti je kao kod tvrtke koja se bavi skupljanjem iznošene odjeće.

kontejner prijevare

No, da vas sad ne gnjavimo poduzetničkim idejama, idemo napraviti nekoliko koračića prema Kaštel Novom i pokucati na vrata ustanove o kojoj, do jučer se barem činilo, ne skrbi samo država, nego i splitski dobrotvor.

- Šokirali ste me! Pa, ja sam mislila da se naljepnica naše ustanove nalazi samo na kontejneru postavljenom uz našu zgradu, a sad kad čujem da ih je puna Hrvatska, naprosto sam ostala bez teksta - dočekala nas je ravnateljica 'Koračića', Branka Juran.
Kad je došla do daha, ravnateljica je osula paljbu po vlasniku kontejnera.

- O kakvoj pomoći vi pričate, pa nikad ni kune, niti majice od njega nismo dobili. Tu i tamo bi nam znao dostaviti pokoju igračku, ali to s konkretnom pomoći nema veze. Mi se već godinama mučimo s besparicom, zbrajamo svaku lipu kako bismo preživjeli, a sad bi roditelji naših štićenika mogli pomisliti kako sudjelujemo u tko zna kakvim mutnim radnjama. Užas!

Molim vas napišite da 'Koračići' nikakve veze s tim kontejnerima za odjeću nemaju, te da ćemo ispitati pravne mogućnosti za podizanje tužbe protiv gospodina Aničića - nervozno je zaključila Juran.

nenad aničić

Prvi čovjek tvrtke 'Iwona' bio je znatno smireniji. Očito je još kao vlasnik noćnoga kluba 'Pasha' navikao na nezgodne situacije. Na početku našeg razgovora sa smješkom se i ničim izazvan osvrnuo na Hrvate kao na povijesne plašljivce i do srži pokvarene ljude, a potom je nastavio o svom biznisu koji nekome, ustvrdio je, evidentno smeta.

- Mi skupljamo i recikliramo odjeću i obuću, dnevno prikupimo tonu takve robe, a 'Koračićima' smo do sada donirali najmanje dva kamiona puna igračaka, slikovnica i pelena - istaknuo je Nenad Aničić.

Novac i odjeća, priznao je, nisu preusmjeravani na račun i adresu 'Koračića', no to i ne smatra spornim. Igračke i pelene, ustvrdio je, sasvim su dovoljni.

- Moja firma se zove 'Iwona' d.o.o., a ne 'Iwona' d.o.o. karitas - originalno je Aničićevo opravdanje nakon novinarove teze o dovođenju u zabludu građana koji ostavljajući odjeću i obuću u posebne kontejnere ne čine, kako su to svih ovih godina mislili, dobro djelo, nego hrane poduzetnikov dobro uhodan biznis.

Aničić je, bez mogućnosti daljnje rasprave o beskrupuloznosti njegova poslovnog plana, istaknuo kako Branku Juran nikad u životu nije sreo, dok mu je dopuštenje za korištenje naziva 'Koračići' dao Ivan Zeljko, predsjednik Upravnog vijeća te ustanove.

Na pritužbe pojedinih korisnika njegove splitske 'second hand shop' trgovine kako u tom dućanu, između ostale, prodaje i odjeću prikupljenu iz hrvatskih kontejnera, nije se želio previše obazirati.

- Uvijek ima takvih reklamacija, ali, molim vas lijepo, tko će dokazati da je majica ubačena u kontejner baš ova majica koja se nalazi na vješalici u mom skladištu. Ponavljam, robu iz kontejnera najčešće recikliramo, te poslije prodajemo kao, recimo, vunu. Za nošenje bude iskoristivo tek dvadesetak posto odjeće koju, nakon čišćenja, prodajemo u zemlje trećega svijeta, ako vi uopće znate koje su to.

nenad aničić

Robu za dućan u Splitu uvozimo, pak, iz Zapadne Europe, najčešće iz Nizozemske - objasnio je Aničić, za kraj i novinare svrstavajući među kočničare razvoja hrvatskoga društva. Jer, čim vide da netko nešto radi, takvoga odmah treba zaustaviti.


Dopuštenje u dobroj vjeri

Ivan Zeljko, predsjednik Upravnog vijeća 'Koračića', potvrdio nam je kako je Nenadu Aničiću dao dopuštenje da na kontejnere zalijepi spornu naljepnicu, no jučer mu je, veli, naredio da ih sve redom odlijepi.

- Dopuštenje sam dao u dobroj vjeri jer sam mislio kako na taj način pridonosimo čišćem okolišu, no sad sam gospodinu Aničiću rekao da naljepnice skida kako god zna i umije jer ne želim da na moj četrdesetogodišnji humanitarni rad padne mrlja zbog nečijeg privatnog biznisa - tvrdi Zeljko.


Daje nam 1500 kn mjesečno

Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, potvrdio nam je kako kontejneri tvrtke 'Iwona' nemaju dodirnih točaka s Caritasovim kontejnerima, ali je i dodao kako s Nenadom Aničićem poslovno surađuju.

- Mi, na žalost, u Splitu trenutačno imamo samo tri kontejnera za odjeću i obuću i sva tri se nalaze ispred naših prostorija. Prikupljena odjeća se sortira, te potom podijeli potrebitim građanima, a neiskoristivu robu jednom mjesečno predamo gospodinu Aničiću. Bude tu oko četiri ili pet tona odjeće i obuće za koju nam Aničić plati oko 1.500 kuna - objasnio je Jerončić

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online