Dokle teorija 'i mene su tukli, pa šta mi fali..'

Mirjana NazorPrije nekoliko dana mogli smo u tisku pročitati doista zabrinjavajuće rezultate velikog istraživanja koje je provela Udruga "Korak po korak", na šest tisuća ispitanika. Svaki osmi roditelj tuče svoje 3-godišnje dijete, svaki dvadeseti tuče šestomjesečnu bebu; čak 41 posto djece i mladih između 11 i 16 godina jednom tjedno dobije udarac ili pljusku. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest podatak da 17 posto mladih kaže da će, kad postanu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu nad svojom djecom. Nažalost, s više odgovornosti se neki odnose prema kućnom ljubimcu nego prema djetetu. Kada su djeca u pitanju, mnogi misle da svatko zna i može biti roditelj, da se tu nema što učiti...

PROF. MIRJANA NAZOR 0 FIZIČKOM KAŽNJAVANJU, ALTRUIZMU, KULTURI PONAŠANJA..

Dokle teorija 'i mene su tukli, pa šta mi fali..'

Piše: Mirjana Nazor

Također istraživanje otkriva da čak 62 posto roditelja nikad nije bilo ni na jednoj edukaciji. Mnogi bi vjerojatno na ovo posljednje reagirali pitanjem: "A zašto bi uopće trebalo ići na neku edukaciju? I mene su moji roditelji odgojili a nikakvu edukaciju nisu imali."

Nažalost, s više odgovornosti se neki odnose prema kućnom ljubimcu nego prema djetetu. Ljudima je uglavnom jasno da ako kupe psa trebaju i nešto naučiti o dresiranju ili pozvati slavnog Cezara da im pomogne u rješavanju odgojnih problema sa psom.

Ali kada su djeca u pitanju, mnogi misle da svatko zna i može biti roditelj, da se tu nema što učiti. Ti se stavovi vrlo uspješno prenose na mlade koji, kako je pokazalo istraživanje, i dalje u ne malom postotku vjeruju da je "batina iz raja izišla".

Ali ne zato što joj tamo nije bilo mjesto, nego zato što je to za mnoge još uvijek prokušana odgojna metoda!

Rezultati ovog istraživanja su pomalo paradigmatski. Mi se, u bilo kojem području, lako uljuljamo u uvjerenje da smo sve učinili kada sredimo potrebnu zakonsku regulativu. Tako u zakonu piše da je fizičko kažnjavanje zabranjeno i očito su mnogi vjerovali da su time gotovo svi problemi riješeni.

Često zaboravljamo da nešto znati i ponašati se u skladu sa znanjem su dva različita kolosijeka. Naravno, problem je još veći ako oni od kojih očekujemo drukčije ponašanje, ni na razini znanja nisu prihvatili ono što bi se trebalo odražavati u njihovu ponašanju.

Jer za mnoge odgojitelje u nas, fizičko kažnjavanje očito nije loše, dapače! Na slične probleme nailazimo i kada govorimo o reformi školstva. Puno je toga zapisano ili će biti zapisano u programima, pravilnicima, pa čak i zakonu, ali ostat će kao i uvijek do sada, problem realizacije napisanog.

Zar ministar Mornar doista vjeruje da će učitelji i profesori koji su do jučer radili na određeni način preko noći promijeniti taj način rada i pristup učenicima samo zato što tako piše u nekim dokumentima?!

Kada nešto ipak prihvatimo na razini informacije, veliko je pitanje koliko će vremena proći dok to znanje promijeni naše stavove, a onda i ponašanje. Jer u nas prečesto riječi idu šumom, a život drumom ili obrnuto!

U priču se uklapa i splitsko rodilište-arhitektonski izgleda sjajno, ali postoji mali problem: rodilje traže i očekuju i nešto drugo osim kvalitetnog smještaja i velebnog izgleda zgrade.

Bezdušnost liječnika i zdravstvenog osoblja, na temelju izjava rodilja, svakodnevna je pojava. To najbolje ilustrira izjava bačena u lice ženi netom nakon poroda: "Dobili ste Dawna!"

Pitam se kakve stavove u obitelji i u društvu općenito usvajaju djeca i mladi ne samo o fizičkom kažnjavanju, nego o prihvaćanju različitosti, o važnosti pristojne komunikacije, o toleranciji, o altruizmu, o razumijevanju! suosjećanju s drugima, o profesionalnom obavljanju svog posla...?!

Jer kako ono netko lijepo reče, samo stajanjem u garaži ne postaje se automobilom. Područje zvano odgoj kojim se stječu moralne norme koje treba pretočiti u ponašanje, teorijska je priča koja, nažalost, rijetko dotiče svakodnevni život. Nikako da se šuma i drum sastanu.

Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online